Politička nestabilnost i nesigurnost vlasti ključni su razlozi za loš plasman BiH na listi konkurentnosti zemalja koju je izradio Svjetski ekonomski forum (WEF).

BiH je, kako smo jučer objavili, pala za dva mjesta i sada je na 109. poziciji od ukupno 133 države koje su uključene u istraživanje. Godinu ranije bila je na 107. mjestu.

Prema analizi objavljenoj na internetu, ispitanici su u istraživanju najgore ocjene BiH davali upravo u segmentu politike, dok su klasični ekonomski pokazatelji kao što je makroekonomska stabilnost, inflacija, stanje i dostupnost radne snage iskazani kao prednosti BiH.

No, političke vlasti dobile su tako loše ocjene da su uveliko srozale poziciju države na listi. Osim toga, BiH se već godinama u oblasti infrastrukture nalazi pri samom dnu. Saobraćajnu infrastrukturu mnogi analitičari vide kao jednu od ključnih prepreka konkurentnosti bh. ekonomije na svjetskom tržištu. Našoj zemlji se prigovara i zbog problema s prevelikom birokratijom i neefikasnim vlastima, a jako niske ocjene BiH je dobila i u pogledu korupcije i poreznog sistema.

Kada je riječ o prednostima BiH, njih je navedeno samo nekolicina, među kojima su mala opasnost od terorizma i kriminala po ekonomsko poslovanje, kvalitetno obrazovanje u oblasti matematike i nauke, jednostavnost zapošljavanja i otpuštanja, učešće žena u radnoj snazi i solidan broj korisnika interneta.

Ekspert Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić kaže da su rezultati istraživanja odraz stvarnog stanja u zemlji koja nema vizije razvoja ni aktivnosti institucija. Svi moraju biti uključeni i poštovati izazove tržišta. Nije samo poslovna zajednica odgovorna za konkurentnost. Reforme su stale, a neophodne su za organiziranu aktivnost, strategiju, inovacije, poslove. Kako smo krenuli, uskoro ćemo biti zadnji na listi kaže Hasić, dodajući da se iz godine u godinu javljaju uvijek isti prigovori i problemi.