Независне новине:  Закон о државној служби штити запослене у општинским администрацијама да не могу одговарати за своју нељубазност и неодговорност према грађанима чији морају бити сервис.

Тврди ово Ибрахим Хаџибајрић, начелник сарајевске општине Стари град, један од ријетких који је указао на овај проблем у раду општинских админиситрација.

Да су нељубазни општински службеници један од највећих проблема грађана, тврде и у Центру цивилних инцијатива (ЦЦИ) који у 14 бх. општина прате рад у локалним заједницама.Синиша Бенцун, представник ЦЦИ у Бијељини, каже да су грађани сами идентификовали основне проблеме а један од њих је и рад службеника на шалтерима и конкретна помоћ грађанима.

"Примједби је било и на запошљавање службеника у општинским администрацијама и неправилности на конкурсима", истакао је Бенцун и додао да ће наредног мјесеца имати детаљне анализе и податке о раду администрације у локалним заједницама.

Хаџибајрић тврди да се рачуни испостављају увијек првом човјеку неке институције иако са грађанима директно контактирају службеници.

"Сви проблеми се могу ријешити лијепим понашањем и осмијехом. То не кошта ништа а грађанима значи много када дођу да рјешавају проблем било које врсте. Када добијете пристојно понашање на почетку, касније све иде лакше", рекао је Хаџибајрић.

Признаје да има притужби и на рад службеника у његовој општини Стари град, те да је било случајева да се покреће дисциплински поступак.

"Постоји законска могућност покретања дисциплинског поступка на основу примједби грађана, а онда имате првостепени и другостепени орган, одлуке и жалбе и у свему томе прође по пола године да се на крају ништа не деси. Сви рачунају на то да ће неко изгубити стрпљење. Једина могућност да се с врха нешто предузме је измјена систематизације за коју нам је требало осам мјесеци јер су такве процедуре", каже Хаџибајрић и додаје да би се однос службеника најлакше промијенио када би се висином плата стимулисали или дестимулисали.

Енвер Ишерић, директор Агенције за државну службу (АДС) Федерације БиХ, раније је упозорио да не могу никога санкционисати иако су примијетили неправилности код примања приправника у општинама.

У АДС ФБиХ добијали су анонимне дојаве из општина гдје су им доставили рјешења о незаконитом пријему државних службеника на неодређено вријеме и о незаконитом унапређењу државних службеникаАДС ФБиХ редовно ради ревизије у државној управи а због кршења закона доносили су и рјешења о престанку радног односа.

Према подацима са веб сајта ове агенције, у 2008. години издали су 432 налога за доношење рјешења о престанку радног односа и то за 117 државних службеника јер нису испуњавали услов у погледу стручне спреме, те за 290 службеника јер нису радни однос засновали у складу са законом, док 25 државних службеника није испуњавало оба ова услова.