Независне новине: Издавање биометријских пасоша у БиХ требало би да почне 1. октобра ове године, рекао је јуче Средоје Новић, министар цивилних послова БиХ.

Биометријски пасоши један су од услова ЕУ за либерализацију визног режима држављанима БиХ, а раније је најављивано да ће њихово издавање почети 15. септембра, односно 15. октобра ове године.

О припремама за почетак издавања биометријских пасоша Новић је јуче разговарао с министром правде ФБиХ Феликсом Видовићем и Синишом Мацаном, директором Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ (IDDEEA).

Новић је истакао да је у наредних мјесец дана потребно отклонити све проблеме при издавању личних докумената.

"Опредијелили смо се да обиђемо све кантоналне МУП-ове и све локалне органе који издају документе, да сагледамо проблеме с којима се сусрећу грађани и они који издају документе да бисмо те проблеме отклонили до 1. октобра, када ће почети издавање биометријских пасоша", нагласио је Новић.

Синиша Мацан, директор ИДДЕЕА, казао је да нови систем издавања личних докумената ради. Овај систем у функцији је од почетка јула, а Мацан је нагласио да људски фактор не може да одговори захтјевима грађана те да се то мора убрзати.

"Систем је почео да ради и сада се ради на побољшањима и обавезама које ентитетски и локални органи треба да изврше до краја године како би се побољшала и убрзала провјера података. Потребно је да се процес убрза и да се успоставе дигитално потписане евиденције, како би провјера била аутоматска", казао је Мацан.

Он је истакао да упркос свим проблемима током прошлог мјесеца ниједан грађанин није чекао више од 30 дана за издавање докумената, што је предвиђени законски рок.