Nezavisne novine: Izdavanje biometrijskih pasoša u BiH trebalo bi da počne 1. oktobra ove godine, rekao je juče Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH.

Biometrijski pasoši jedan su od uslova EU za liberalizaciju viznog režima državljanima BiH, a ranije je najavljivano da će njihovo izdavanje početi 15. septembra, odnosno 15. oktobra ove godine.

O pripremama za početak izdavanja biometrijskih pasoša Nović je juče razgovarao s ministrom pravde FBiH Feliksom Vidovićem i Sinišom Macanom, direktorom Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Nović je istakao da je u narednih mjesec dana potrebno otkloniti sve probleme pri izdavanju ličnih dokumenata.

"Opredijelili smo se da obiđemo sve kantonalne MUP-ove i sve lokalne organe koji izdaju dokumente, da sagledamo probleme s kojima se susreću građani i oni koji izdaju dokumente da bismo te probleme otklonili do 1. oktobra, kada će početi izdavanje biometrijskih pasoša", naglasio je Nović.

Siniša Macan, direktor IDDEEA, kazao je da novi sistem izdavanja ličnih dokumenata radi. Ovaj sistem u funkciji je od početka jula, a Macan je naglasio da ljudski faktor ne može da odgovori zahtjevima građana te da se to mora ubrzati.

"Sistem je počeo da radi i sada se radi na poboljšanjima i obavezama koje entitetski i lokalni organi treba da izvrše do kraja godine kako bi se poboljšala i ubrzala provjera podataka. Potrebno je da se proces ubrza i da se uspostave digitalno potpisane evidencije, kako bi provjera bila automatska", kazao je Macan.

On je istakao da uprkos svim problemima tokom prošlog mjeseca nijedan građanin nije čekao više od 30 dana za izdavanje dokumenata, što je predviđeni zakonski rok.