Независне новине: Све институције које раде на издавању личних докумената у БиХ до 15. августа морају имати антикорупционе програме јер се без оваквих докумената не могу испунити услови за либерализацију визног режима. Потврдио је ово Синиша Мацан, директор Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА).

Подсјетио је да у области безбједности докумената, осим издавања биометријских пасоша, БиХ има обавезу према ЕУ да донесе и проведе антикорупционе програме, убрза обавјештавање Интерпола о украденим пасошима и уведе електронско достављање података из матичних уреда. Мацан каже да су упутили смјернице за израду антикорупционих програма, те подсјетио да у БиХ на издавању документа раде 162 институције, гдје се морају искључити све могућности корупције.

Евиденција украдених докумената

Директор ИДДЕЕА Синиша Мацан нагласио је да је са централном базом података у биометријском систему, који је почео од 6. јула ове године, побољшан и упис украдених докумената у ИНТЕРПОЛ-ов регистар. Према одлуци Савјета министара БиХ, до 31. децембра ове године треба почети електронско вођење матичних књига, чему ће претходити и измјена Закона о матичним књигама у ентитетима због размјене података.

"Они морају у оквиру своје надлежности и своје организације да донесу антикорупциони програм који је проводив. Доста њих је то већ урадило, а дали смо посљедњи рок 15. август", казао је Мацан, који је и члан бх. преговарачког тима с Европском комисијом о либерализацији визног режима. Мацан не очекује да би БиХ у овом моменту могла имати проблема у либерализацији визног режима због антикорупционих програма, али би касније.

"То је дугорочно кључни услов јер антикорупција и алати за борбу против корупције су нешто без чега нећемо проћи зато што је у питању безбједност земаља ЕУ. Они не вјерују нашем систему док не примијенимо све ове стандарде и због себе стављају додатни филтер провјере, а то су визе", објашњава Мацан. Наглашава да су сви захтјеви ЕУ оправдани јер у неким матичним уредима није било инспекцијских контрола деценијама, а истраге у Тужилаштву БиХ о издавању лажних докумената потврђују пропусте.

Мацан тврди да су смјернице које је упутила ИДДЕЕА засноване на међународним стандардима Групе 8 и потребно је имати детаљан програм који укључује редован и изненадни инспекцијски надзор, контролу документације, активнији рад менаџмента и обилазак локација гдје се издају документа. Посебно наглашава међусобне контакте органа који раде на документима.

"Ако се неко појави први пут у БиХ ко има 27 година и никада није имао никакав документ, а добио је држављанство, то је одмах сигнал службенику да провјери ко је тај човјек, гдје је боравио и како се никада није јавио. То подразумијева низ механизама сарадње институција на издавању документа и дневну комуникацију. Годинама смо фокусирани да ли је заштићен документ, а највећа заштита је рад са људима", казао је Мацан.

Акциони планови за борбу против корупције у неким МУП-овима постоје већ дуже вријеме, због чега неће бити проблем испунити овај услов. Мирна Шоја, портпарол МУП-а РС, тврди да су у оквиру Акционог плана за борбу против корупције дефинисани механизми за спречавање корупције и у службама које издају документе.

"Постоји и кодекс понашања за службенике и урађен је у складу са стандардима ЕК. Сви службеници потписали су изјаве да ће се понашати у складу с овим кодексом. Службеници који раде на издавању докумената прошли су и обуке и потребне провјере. Постоји и правилник о дисциплинској и материјалној одговорности запослених у МУП-у РС", рекла је Шоја. Миралем Малкић, портпарол МУП-а Тузланског кантона, каже да се већ годину примјењује антикорупциони акциони план на основу којег је формиран и тим који проводи и надгледа све активности у спречавању корупције.

"Ово је, у ствари, прва фаза у стратегији борбе против корупције у БиХ и МУП-ови су у то укључени. Пооштрена је контрола рада службеника на издавању докумената и уведени су нови стандарди. Апелујемо и на грађане да допринесу у борби против корупције и сами пријаве случајеве корупције ако се с тим суоче", додао је Малкић.