Независне новине: Израдом приједлога миграцијског профила Босне и Херцеговине Министарство сигурности БиХ је испунило још једну обавезу из "мапе пута" за либерализацију визног режима БиХ, саопштено је јуче из тог министарства.

У саопштењу се истиче да се документом успостављају привремени механизми за праћење миграцијских токова у БиХ.

"Тако ће институције, задужене за провођење Закона о кретању и боравку странаца и азилу у БиХ, прикупљати податке о земљама држављанства, рођења и земљама претходног боравка странаца. Податке о емиграцији, новчаним дознакама дијаспоре, странцима који су добили држављанство БиХ, издатим радним дозволама за странце, те податке који се односе на добровољни повратак држављана БиХ у своју домовину и странаца из БиХ", појашњавају у Министарству сигурности БиХ.

У 2007. години је откривена 851 особа у илегалном преласку бх. границе, а у прошлој години 543, што представља смањење од 36,19 посто.

Највећи број дозвола за привремени боравак странаца у протеклој години издат је држављанима Србије и то 1.298, затим Црне Горе 1.002, Хрватске 631, Кине 569, Турске 595, Македоније 280, Њемачке 201, Аустрије 125 и Руске Федерације 108, а најмање држављанима Индије 53, Румуније 60 и Велике Британије 72.

Највећи број рјешења о протјеривању странаца издат је држављанима Србије, потом Турске, Албаније, Македоније, Кине и Хрватске.