Nezavisne novine: Izradom prijedloga migracijskog profila Bosne i Hercegovine Ministarstvo sigurnosti BiH je ispunilo još jednu obavezu iz "mape puta" za liberalizaciju viznog režima BiH, saopšteno je juče iz tog ministarstva.

U saopštenju se ističe da se dokumentom uspostavljaju privremeni mehanizmi za praćenje migracijskih tokova u BiH.

"Tako će institucije, zadužene za provođenje Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu u BiH, prikupljati podatke o zemljama državljanstva, rođenja i zemljama prethodnog boravka stranaca. Podatke o emigraciji, novčanim doznakama dijaspore, strancima koji su dobili državljanstvo BiH, izdatim radnim dozvolama za strance, te podatke koji se odnose na dobrovoljni povratak državljana BiH u svoju domovinu i stranaca iz BiH", pojašnjavaju u Ministarstvu sigurnosti BiH.

U 2007. godini je otkrivena 851 osoba u ilegalnom prelasku bh. granice, a u prošloj godini 543, što predstavlja smanjenje od 36,19 posto.

Najveći broj dozvola za privremeni boravak stranaca u protekloj godini izdat je državljanima Srbije i to 1.298, zatim Crne Gore 1.002, Hrvatske 631, Kine 569, Turske 595, Makedonije 280, Njemačke 201, Austrije 125 i Ruske Federacije 108, a najmanje državljanima Indije 53, Rumunije 60 i Velike Britanije 72.

Najveći broj rješenja o protjerivanju stranaca izdat je državljanima Srbije, potom Turske, Albanije, Makedonije, Kine i Hrvatske.