Фискални савјет у БиХ је на данашњој сједници у Сарајеву, којом је предсједавао предсједавајући Савјета министара БиХ др Никола Шпирић, усвојио документ „Глобални оквир фискалног биланса и политика у Босни и Херцеговини за период 2010 – 2012. године".

Документ „Глобални оквир фискалног биланса и политика у Босни и Херцеговини" израђен је у складу са Законом о Фискалном савјету у БиХ и с циљем испуњавања обавеза преузетих ради склапања стенд бај аранжмана са Међународним монетарним фондом, јавила је Фена.  

Документ садржи елементе који су носиоцима фискалне политике у БиХ неопходни за израду њихових докумената оквирног буџета (ДОБ) за период 2010-2012. година, а посебно за припрему годишњег буџета за 2010. годину.

Савјетодавна група Фискалног савјета задужена је да припреми Споразум о усвајању „Глобалног оквира фискалног биланса и политика&qуот; и достави га на потпис предсједавајућем Савјета министара БиХ и премијерима Републике Српске и Федерације БиХ. Министарство финансија и трезора БиХ, Министарство финансија Републике Српске и Федерално министарство финансија задужени су да у складу са закљученим Споразумом, припреме своје документе оквирног буџета, водећи рачуна о буџетском календару, како би их усвојили Савјет министара БиХ и владе РС и ФБиХ.

До краја септембра ове године Фискални савјет ће усвојити ревидиране макроекономске параметре, који ће представљати основу за израду буџета БиХ и ентитета за 2010. годину, саопћила је Служба за информирање ВМБиХ.