Независне новине: Вијеће министара БиХ задужило је ресорна министарства да у наредних десет дана припреме усаглашене приједлоге закона о граничној контроли, контроли кретања оружја и војне опреме, оружју и транспорту опасних материја. Усвајање ових закона услов је за укидање визног режима за грађане БиХ.

"Задужили смо ресорна министарства да у наредних десет дана организују министарске конференције на којима ће с ентитетима усагласити ове приједлоге закона. Разговарао сам с ентитетским премијерима и мислим да ћемо успјети усагласити ове законе које ћемо парламенту упутити по хитној процедури", рекао је јуче Никола Шпирић, предсједавајући Вијећа министара БиХ.

Високи представник међународне заједнице за БиХ Валентин Инцко јучер је поновио да ЕК неће закључити споразум о либерализацији визног режима с БиХ уколико постављени услови не буду испуњени. Инцко је нагласио да је извјесно да ће укидање виза бити одобрено за грађане Србије и Македоније.

"Нисам оптимиста да ће БиХ ускоро имати либерализирани визни режим. Ако неки закони буду усвојени по хитном поступку, онда би БиХ ухватила тај воз. То је могуће и на тај начин би БиХ истовремено са Србијом и Македонијом добила безвизни режим", рекао је Инцко на дебати под називом "Либерализација визног режима и млади", коју је у Добоју организовала невладина организација "Еуроплус".

Приједлоге ових закона Вијеће је усвојило прије неколико мјесеци. Парламент их није прихватио, али се у сриједу обавезао да ће усаглашене приједлоге изгласати без расправе. Посланици су се обавезали на усвајање ових закона након што их је Димитрис Куркулас, шеф Делегације ЕК у БиХ, упозорио да је нужно усвојити их ако БиХ жели ући на листу земаља за које важи безвизни режим.

"Парламент је од нас тражио усаглашавање ових закона. Неке од њих усвојили смо једногласно, а неке већином гласова. У неким случајевима имали смо комисије које су радиле по годину да би на крају рекли да је то пренос надлежности и да је закон немогуће усвојити. То је неискреност, јер ако се ради о немогућности усвајања закона због преноса надлежности, онда то треба рећи одмах на почетку, а не да губимо вријеме", нагласио је Шпирић.

Шеф Делегације ЕК у писму, прије неколико седмица упућеном члановима Предсједништва, парламента и Вијећа министара БиХ, затражио је да, осим ова четири, буду усвојени и закони о међународној правној помоћи у кривичним стварима, о спречавању дискриминације, те да буду именовани челници седам полицијских агенција основаних сетом закона о реформи полиције. То су услови за позитиван извјештај ЕК о испуњености услова за укидање виза за грађане БиХ који путују у ЕУ.

"Именовање челника ових полицијских агенција одговорност је парламента. У том дијелу ми смо свој посао урадили", додао је Шпирић.

Шефик Џаферовић, посланик СДА, на чију је иницијативу парламент у сриједу наредио Вијећу министара БиХ усаглашавање ових закона, вјерује да парламент до краја маја може усвојити ове законе.

"Циљ одлуке парламента је да ми и Вијеће министара урадимо све што је преостало како бисмо испунили услове за укидање виза. Потребна нам је хитна акција и то ћемо покушати направити", рекао је Џаферовић.