Nezavisne novine: Vijeće ministara BiH zadužilo je resorna ministarstva da u narednih deset dana pripreme usaglašene prijedloge zakona o graničnoj kontroli, kontroli kretanja oružja i vojne opreme, oružju i transportu opasnih materija.

Usvajanje ovih zakona uslov je za ukidanje viznog režima za građane BiH.

"Zadužili smo resorna ministarstva da u narednih deset dana organizuju ministarske konferencije na kojima će s entitetima usaglasiti ove prijedloge zakona. Razgovarao sam s entitetskim premijerima i mislim da ćemo uspjeti usaglasiti ove zakone koje ćemo parlamentu uputiti po hitnoj proceduri", rekao je juče Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Incko jučer je ponovio da EK neće zaključiti sporazum o liberalizaciji viznog režima s BiH ukoliko postavljeni uslovi ne budu ispunjeni. Incko je naglasio da je izvjesno da će ukidanje viza biti odobreno za građane Srbije i Makedonije.

"Nisam optimista da će BiH uskoro imati liberalizirani vizni režim. Ako neki zakoni budu usvojeni po hitnom postupku, onda bi BiH uhvatila taj voz. To je moguće i na taj način bi BiH istovremeno sa Srbijom i Makedonijom dobila bezvizni režim", rekao je Incko na debati pod nazivom "Liberalizacija viznog režima i mladi", koju je u Doboju organizovala nevladina organizacija "Europlus".

Prijedloge ovih zakona Vijeće je usvojilo prije nekoliko mjeseci. Parlament ih nije prihvatio, ali se u srijedu obavezao da će usaglašene prijedloge izglasati bez rasprave. Poslanici su se obavezali na usvajanje ovih zakona nakon što ih je Dimitris Kurkulas, šef Delegacije EK u BiH, upozorio da je nužno usvojiti ih ako BiH želi ući na listu zemalja za koje važi bezvizni režim.

"Parlament je od nas tražio usaglašavanje ovih zakona. Neke od njih usvojili smo jednoglasno, a neke većinom glasova. U nekim slučajevima imali smo komisije koje su radile po godinu da bi na kraju rekli da je to prenos nadležnosti i da je zakon nemoguće usvojiti. To je neiskrenost, jer ako se radi o nemogućnosti usvajanja zakona zbog prenosa nadležnosti, onda to treba reći odmah na početku, a ne da gubimo vrijeme", naglasio je Špirić.

Šef Delegacije EK u pismu, prije nekoliko sedmica upućenom članovima Predsjedništva, parlamenta i Vijeća ministara BiH, zatražio je da, osim ova četiri, budu usvojeni i zakoni o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, o sprečavanju diskriminacije, te da budu imenovani čelnici sedam policijskih agencija osnovanih setom zakona o reformi policije. To su uslovi za pozitivan izvještaj EK o ispunjenosti uslova za ukidanje viza za građane BiH koji putuju u EU.

"Imenovanje čelnika ovih policijskih agencija odgovornost je parlamenta. U tom dijelu mi smo svoj posao uradili", dodao je Špirić.

Šefik Džaferović, poslanik SDA, na čiju je inicijativu parlament u srijedu naredio Vijeću ministara BiH usaglašavanje ovih zakona, vjeruje da parlament do kraja maja može usvojiti ove zakone.

"Cilj odluke parlamenta je da mi i Vijeće ministara uradimo sve što je preostalo kako bismo ispunili uslove za ukidanje viza. Potrebna nam je hitna akcija i to ćemo pokušati napraviti", rekao je Džaferović.