Вијеће министара БиХ утврдило је 29. априла 2009. године Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о осигурању депозита БиХ, које практично омогућавају оснивање банке у државном власништву, а гдје се као најизвјеснији пројекат издваја формирање Пост банке у РС.

Измјенама закона, уколико их прихвати и Парламент БиХ, банкама с више од десет државног капитала биће дозвољено да учествују у програму осигурања депозита, чиме се изједначавају с приватним банкама у том сегменту пословања. Из Вијећа министара је саопштено да су тиме жељели створити једнаке услове за пословање свих банака "уз максимално поштивање принципа равноправности у складу с европским директивама у овој области".

Јасминка Кривокућа, директорица "Пошта Српске", каже да се новом регулативом уклања и посљедња препрека за оснивање Пост банке у Бањој Луци чији би они били већински власник. Она подсјећа да је Скупштина акционара "Пошта Српске" прошле године усвојила елаборат о економској оправданости инвестирања у Пост банку, према којем би оснивачки капитал те финансијске куће износио 20 милиона КМ.

Од тога би учешће "Пошта Српске" износило најмање 51 посто, а осталих заинтересованих улагача до 49 процената у капиталу. Иако постоји исказан интерес многих иностраних компанија за значајније учешће у том пројекту, међу којима су "Привредни препород" руског магната Олега Бурлакова и "Поште Словеније", Кривокућа се залаже да Пост банка буде доминантно домаћи "производ".

"Наша жеља је да учешће у оснивању Пост банке, осим нас, узму и локалне заједнице у РС, државна предузећа и можда фонд ПИО РС, чиме бисмо практично добили банку у ентитетском власништву. Страни капитал би могао ући, али с мањим удјелом", казала је она.

Кривокућа указује да је актуелна свјетска финансијска и економска криза показала неопходност постојања државне банке у Републици Српској.

"Ако су САД, Њемачка и Швајцарска у новонасталим околностима подржале јачање државних банака, не видим разлог да и РС не добије своју банку", истиче она, преноси портал екапија.