Vijeće ministara BiH utvrdilo je 29. aprila 2009. godine Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita u bankama u BiH, koje praktično omogućavaju osnivanje banke u državnom vlasništvu, a gdje se kao najizvjesniji projekat izdvaja formiranje Post banke u RS.

Izmjenama zakona, ukoliko ih prihvati i Parlament BiH, bankama s više od deset državnog kapitala biće dozvoljeno da učestvuju u programu osiguranja depozita, čime se izjednačavaju s privatnim bankama u tom segmentu poslovanja. Iz Vijeća ministara je saopšteno da su time željeli stvoriti jednake uslove za poslovanje svih banaka "uz maksimalno poštivanje principa ravnopravnosti u skladu s evropskim direktivama u ovoj oblasti".

Jasminka Krivokuća, direktorica "Pošta Srpske", kaže da se novom regulativom uklanja i posljednja prepreka za osnivanje Post banke u Banjoj Luci čiji bi oni bili većinski vlasnik. Ona podsjeća da je Skupština akcionara "Pošta Srpske" prošle godine usvojila elaborat o ekonomskoj opravdanosti investiranja u Post banku, prema kojem bi osnivački kapital te finansijske kuće iznosio 20 miliona KM.

Od toga bi učešće "Pošta Srpske" iznosilo najmanje 51 posto, a ostalih zainteresovanih ulagača do 49 procenata u kapitalu. Iako postoji iskazan interes mnogih inostranih kompanija za značajnije učešće u tom projektu, među kojima su "Privredni preporod" ruskog magnata Olega Burlakova i "Pošte Slovenije", Krivokuća se zalaže da Post banka bude dominantno domaći "proizvod".

"Naša želja je da učešće u osnivanju Post banke, osim nas, uzmu i lokalne zajednice u RS, državna preduzeća i možda fond PIO RS, čime bismo praktično dobili banku u entitetskom vlasništvu. Strani kapital bi mogao ući, ali s manjim udjelom", kazala je ona.

Krivokuća ukazuje da je aktuelna svjetska finansijska i ekonomska kriza pokazala neophodnost postojanja državne banke u Republici Srpskoj.

"Ako su SAD, Njemačka i Švajcarska u novonastalim okolnostima podržale jačanje državnih banaka, ne vidim razlog da i RS ne dobije svoju banku", ističe ona, prenosi portal ekapija.