Шта подразумијева унутрашње тржиште Европске уније и докле је стигла Босна и Херцеговина у прилагођавању својих закона том тржишту? Које су препреке на том путу и како их превазићи?

О овим питањима ће 2. априла на Јахорини разговарати представници Европске уније са члановима државног и ентитетских парламената у БиХ, те Скупштине Дистрикта Брчко, у оквиру пете сесије „Парламента за Европу“.

Унутрашње тржиште у контексту четири основне слободе Европске уније тема је о којој ће са парламентарцима разговарати бивши талијански премијер и предсједавајући Међународне комисије за Балкан Giuliano Amato. Шеф Делегације Европске комисије Dimitris Kourkoulas ће нагласити потребу стварања јединственог економског простора у БиХ као фактор у напретку према чланству у Европској унији. Амбасадор Мађарске у Хрватској, Peter Györkös,  пренијет ће искуства његове земље у процесу приступања Европској унији, док ће шеф Уреда Европске комисије на Косову, Renzo Daviddi, говорити о самом процесу стварања јединственог економског простора и улози банкарског сектора у процесу европских интеграција.

Приоритете и обавезе институција Босне и Херцеговине у стварању јединственог економског простора ће изложити Маја Римац Бјелобрк из Дирекције за европске интеграције. Вицегувернер Централне банке БиХ Фариха Имамовић говорит ће о банкарском сектору у БиХ у контексту европских интеграција.

„Парламент за Европу“ има за циљ да кључне актере у процесу европских интеграција информише о захтјевима и стандардима Европске уније и да их потакне да у парламентима активно раде на реформама неопходним за придруживање Европској унији.