Šta podrazumijeva unutarnje tržište Europske unije i dokle je stigla Bosna i Hercegovina u prilagođavanju svojih zakona tom tržištu? Koje su prepreke na tom putu i kako ih prevazići? O ovim pitanjima će 2. travnja na Jahorini razgovarati predstavnici Europske unije sa članovima državnog i entitetskih parlamenata u BiH, te Skupštine Distrikta Brčko, u okviru pete sesije „Parlamenta za Europu“.

Unutarnje tržište u kontekstu četiri osnovne slobode Europske unije tema je o kojoj će sa parlamentarcima razgovarati bivši talijanski premijer i predsjedavajući Međunarodne komisije za Balkan Giuliano Amato. Šef Delegacije Europske komisije Dimitris Kourkoulas će naglasiti potrebu stvaranja jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH kao faktor u napretku prema članstvu u Europskoj uniji. Ambasador Mađarske u Hrvatskoj, Peter Györkös, prenijet će iskustva njegove zemlje u procesu pristupanja Europskoj uniji, dok će šef Ureda Europske komisije na Kosovu, Renzo Daviddi, govoriti o samom procesu stvaranja jedinstvenog ekonomskog prostora i ulozi bankarskog sektora u procesu europskih integracija.

Prioritete i obveze institucija Bosne i Hercegovine u stvaranju jedinstvenog ekonomskog prostora će izložiti Maja Rimac Bjelobrk iz Direkcije za europske integracije. Viceguverner Centralne banke BiH Fariha Imamović govorit će o bankarskom sektoru u BiH u kontekstu europskih integracija.

„Parlament za Europu“ ima za cilj da ključne aktere u procesu europskih integracija informira o zahtjevima i standardima Europske unije i da ih potakne da u parlamentima aktivno rade na reformama neophodnim za pridruživanje Europskoj uniji.