Независне новине: Савјет министара БиХ није одобрио исплате накнада за 18 комисија које су формирали у прошлој, али и 2007. години, јер неке од њих нису поднијеле ни извјештаје о раду или нису ни урадиле посао због ког су основане.Иако се ово питање нашло на дневном реду прошлонедјељне сједнице Савјета министара, приједлози су враћени надлежним министарствима на усаглашавање.

Према одлуци Савјета министара БиХ, која регулише оснивање и исплате накнада за рад у комисијама, новац члановима не може бити исплаћен без поднесног извјештаја о раду. Тако није прихваћен приједлог о исплати по 3.600 КМ члановима Комисије за државну имовину јер нису утврдили закон, што им је био основни задатак рада.

Накнада за чланове Комисије за попис имовине БиХ у иностранству смањена је се 3.000 на 1.000 КМ, али ће им бити исплаћене када попис буде завршен.Ранко Шакота, помоћник министра финансија, каже да није ништа неуобичајено што новац није исплаћен јер је Савјет министара и донио одлуку о комисијама како би направио уштеде у буџету.

"Одлуком је тачно регулисано ко може добити накнаду у ком износу и све то је објављено у 'Служебним новинама БиХ' да би све било јавно. Тек када Савјет министара да одобрење о исплати то се може десити, а прије тога мишљења дају Уред за законодавство, те министарства правде и финансија", рекао је Шакота.

Он тврди да има радних група које формира Савјет министара са ентитетским министарствима и надлежним бх. институцијама, али да чланови имају већ у опису послова тај рад и за то примају плате.Неке од одобрених накнада биће и смањене за 50 одсто, попут Комисији за јавне набавке роба и услуга, односно канцеларијског намјештаја за обновљену зграду у Сарајеву у којој су смјештена државна министарства.

Како сазнајемо, члановима ове комисије уз смањење накнада, биће исплаћено око 1.300 КМ. Неке од комисија неће добити накнаде како су захтијевале јер је одлучено да ће висина накнаде зависити од броја ријешених предмета, попут Комисије за жалбе, која је другостепени орган и има велики број предмета.Упитно је и ко ће исплатити накнаду члановима Комисије за избор текста химне БиХ, јер су у њеном раду учествовали представници разних институција које би им и требало да исплате ту накнаду.

Савјет министара није прихватио ни приједлог одлуке о одређивању новчане накнаде за рад члановима Међудржавне комисије за праћење, провођења примјене уговора о пловидби, пловним путевима унутрашњих вода и њиховом обиљежавању и одржавању.

Шакота каже да је ово једна од комисија у којој учествују и представници ентитетских и бх. институција, а према одлуци Савјета министара за овакве радне групе није предвиђена исплата накнада.&qуот;Министарство финансија и трезора БиХ под сталним је притисцима да буду одобрене исплате за рад у комисијама, али можемо дати позитивно мишљење само за оно што је у складу са важећом одлуком&qуот;, казао је Шакота.