Nezavisne novine: Savjet ministara BiH nije odobrio isplate naknada za 18 komisija koje su formirali u prošloj, ali i 2007. godini, jer neke od njih nisu podnijele ni izvještaje o radu ili nisu ni uradile posao zbog kog su osnovane.

Iako se ovo pitanje našlo na dnevnom redu prošlonedjeljne sjednice Savjeta ministara, prijedlozi su vraćeni nadležnim ministarstvima na usaglašavanje.

Prema odluci Savjeta ministara BiH, koja reguliše osnivanje i isplate naknada za rad u komisijama, novac članovima ne može biti isplaćen bez podnesnog izvještaja o radu.

Tako nije prihvaćen prijedlog o isplati po 3.600 KM članovima Komisije za državnu imovinu jer nisu utvrdili zakon, što im je bio osnovni zadatak rada. Naknada za članove Komisije za popis imovine BiH u inostranstvu smanjena je se 3.000 na 1.000 KM, ali će im biti isplaćene kada popis bude završen.

Ranko Šakota, pomoćnik ministra finansija, kaže da nije ništa neuobičajeno što novac nije isplaćen jer je Savjet ministara i donio odluku o komisijama kako bi napravio uštede u budžetu.

"Odlukom je tačno regulisano ko može dobiti naknadu u kom iznosu i sve to je objavljeno u 'Služebnim novinama BiH' da bi sve bilo javno. Tek kada Savjet ministara da odobrenje o isplati to se može desiti, a prije toga mišljenja daju Ured za zakonodavstvo, te ministarstva pravde i finansija", rekao je Šakota.

On tvrdi da ima radnih grupa koje formira Savjet ministara sa entitetskim ministarstvima i nadležnim bh. institucijama, ali da članovi imaju već u opisu poslova taj rad i za to primaju plate.

Neke od odobrenih naknada biće i smanjene za 50 odsto, poput Komisiji za javne nabavke roba i usluga, odnosno kancelarijskog namještaja za obnovljenu zgradu u Sarajevu u kojoj su smještena državna ministarstva. Kako saznajemo, članovima ove komisije uz smanjenje naknada, biće isplaćeno oko 1.300 KM.

Neke od komisija neće dobiti naknade kako su zahtijevale jer je odlučeno da će visina naknade zavisiti od broja riješenih predmeta, poput Komisije za žalbe, koja je drugostepeni organ i ima veliki broj predmeta.

Upitno je i ko će isplatiti naknadu članovima Komisije za izbor teksta himne BiH, jer su u njenom radu učestvovali predstavnici raznih institucija koje bi im i trebalo da isplate tu naknadu.

Savjet ministara nije prihvatio ni prijedlog odluke o određivanju novčane naknade za rad članovima Međudržavne komisije za praćenje, provođenja primjene ugovora o plovidbi, plovnim putevima unutrašnjih voda i njihovom obilježavanju i održavanju.

Šakota kaže da je ovo jedna od komisija u kojoj učestvuju i predstavnici entitetskih i bh. institucija, a prema odluci Savjeta ministara za ovakve radne grupe nije predviđena isplata naknada.

"Ministarstvo finansija i trezora BiH pod stalnim je pritiscima da budu odobrene isplate za rad u komisijama, ali možemo dati pozitivno mišljenje samo za ono što je u skladu sa važećom odlukom", kazao je Šakota.