Независне новине: Аустријски дипломата Валентин Инцко јучер је на сједници Вијећа за провођење мира у БиХ (PIC) у Сарајеву преузео дужност високог представника међународне заједнице за БиХ од словачког дипломате Мирослава Лајчака.

Инцко је истакао да је европски пут БиХ рјешење за многе проблеме у земљи, те нагласио да сви који буду радили на европској будућности БиХ на њега могу рачунати као на поузданог партнера. Али, он је додао да неће оклијевати да искористи сва своја овлаштења уколико то буде неопходно.

Задаци за бх. власти

Вијеће за провођење мира у БиХ у свом је коминикеу од предсједавајућег Вијећа министара БиХ затражило да осигура попис државне имовине, а од Комисије за државну имовину да припреми нацрт закона о државној имовини. Од министра одбране БиХ затражено је да припреми одлуку о преносу непокретне војне имовине. PIC је позвао власти БиХ да 11. јули прогласе даном сјећања на геноцид у Сребреници и поздравио резолуцију Европског парламента о овом бх. граду.

"Ова овлаштења нису мој први избор, али нећу оклијевати да их користим као посљедње средство", поручио је Инцко, који на функцију високог представника долази са мјеста амбасадора Аустрије у Словенији.

Нови високи представник истакао је да се мора истрајати на испуњавању пет циљева и два услова који ће омогућити транзицију ОХР-а у канцеларију специјалног представника ЕУ и додао да је у том погледу најважније питање државне имовине.

Инцко је нагласио да представници власти БиХ у наредном периоду морају узети у обзир финансијске изазове уз напомену да је најбољи начин извлачења из кризе остваривање напретка на европском путу.Он је истакао да је свјестан да у БиХ очекују много, како од његове улоге високог представника, тако и улоге специјалног представника.

"Ко је свима угодио, тај се није родио", рекао је Инцко.

Он је захвалио свом претходнику Лајчаку за велики допринос који је дао на функцији високог представника. Бивши високи представник Мирослав Лајчак, који је крајем јануара именован за министра вањских послова Словачке, рекао је да испуњење пет услова и два циља остају предувјети за трансформацију ОХР-а у уред специјалног представника ЕУ за БиХ. Власти БиХ ријешиле су статус Брчког, покретне војне имовине, основале Фискално вијеће.

"Државна и војна имовина остају питање које треба ријешити. Због неријешених свих пет услова Вијеће за имплементацију мира у БиХ није могло донијети одлуку о гашењу ОХР-а. Коминике смо данас усвојили једногласно, те смо снажно подржали принцип договарања и компромиса, који је започет састанцима шесторке, а настављен прудским процесом", рекао је јуче Лајчак и сам истичући да је забринут стањем у БиХ.

Забринутост, посебно националистичком реториком и подривањем суверенитета БиХ, наглашена је и у јуче усвојеном коминикеу политичких директора ПИЦ-а. Вијеће за имплементацију мира у усвојеном коминикеу поздравило је прудски процес и позвало остале политичке странке да се укључе у разговоре о важним питањима у БиХ.

"Изјаве и акције које су усмјерене ка дјелатницима ОХР-а изазивају ауторитет високог представника и Вијећа за имплементацију мира у БиХ. Такво понашање одмах мора престати", пише у коминикеу.

Политички директори PIC-а нагласили су да у процес уставних промјена морају бити укључени сви у БиХ. PIC је забринут због изјава о поништењу раније договорених реформи, те наглашава да јачање државних институција мора бити настављено. Позвали су све политичке странке и дужноснике да поштују владавину права и да престану политизирати кривичне истраге.

PIC је снажно подржао високог представника Валентина Инцка и поновио да је обавеза свих политичких странака тијесна сарадања с њим.

"Разочарани смо чињеницома да су Вијеће министара БиХ и парламент БиХ реализирали мање од пола својих планова за прошлу годину. Тражимо од бх. политичара да усвајају неопходне реформе како БиХ не би била искључена из европске агенде. Позивамо власти у БиХ да проводе Европско партнерство, јер је то једини начин за напредак ка ЕУ", наведено је у коминикеу.

Валентин Инцко, високи представник, рекао је да је ово година западног Балкана у ЕУ, што значи да је кључна и за БиХ.

"Не смијемо пропустити прилику за осигурање убрзаног напретка у проведби услова. Међународна заједница је забринута стањем у БиХ, што смо пренијели вашим политичким представницима, од којих очекујемо да договором и компромисом рјешавају сва питања", рекао је Инцко.