Nezavisne novine: Austrijski diplomata Valentin Incko jučer je na sjednici Vijeća za provođenje mira u BiH (PIC) u Sarajevu preuzeo dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH od slovačkog diplomate Miroslava Lajčaka.

Incko je istakao da je evropski put BiH rješenje za mnoge probleme u zemlji, te naglasio da svi koji budu radili na evropskoj budućnosti BiH na njega mogu računati kao na pouzdanog partnera. Ali, on je dodao da neće oklijevati da iskoristi sva svoja ovlaštenja ukoliko to bude neophodno.

Zadaci za bh. vlasti

Vijeće za provođenje mira u BiH u svom je kominikeu od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH zatražilo da osigura popis državne imovine, a od Komisije za državnu imovinu da pripremi nacrt zakona o državnoj imovini. Od ministra odbrane BiH zatraženo je da pripremi odluku o prenosu nepokretne vojne imovine. PIC je pozvao vlasti BiH da 11. juli proglase danom sjećanja na genocid u Srebrenici i pozdravio rezoluciju Evropskog parlamenta o ovom bh. gradu.

"Ova ovlaštenja nisu moj prvi izbor, ali neću oklijevati da ih koristim kao posljednje sredstvo", poručio je Incko, koji na funkciju visokog predstavnika dolazi sa mjesta ambasadora Austrije u Sloveniji.

Novi visoki predstavnik istakao je da se mora istrajati na ispunjavanju pet ciljeva i dva uslova koji će omogućiti tranziciju OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU i dodao da je u tom pogledu najvažnije pitanje državne imovine. Incko je naglasio da predstavnici vlasti BiH u narednom periodu moraju uzeti u obzir finansijske izazove uz napomenu da je najbolji način izvlačenja iz krize ostvarivanje napretka na evropskom putu.

On je istakao da je svjestan da u BiH očekuju mnogo, kako od njegove uloge visokog predstavnika, tako i uloge specijalnog predstavnika.

"Ko je svima ugodio, taj se nije rodio", rekao je Incko. On je zahvalio svom prethodniku Lajčaku za veliki doprinos koji je dao na funkciji visokog predstavnika.

Bivši visoki predstavnik Miroslav Lajčak, koji je krajem januara imenovan za ministra vanjskih poslova Slovačke, rekao je da ispunjenje pet uslova i dva cilja ostaju preduvjeti za transformaciju OHR-a u ured specijalnog predstavnika EU za BiH. Vlasti BiH riješile su status Brčkog, pokretne vojne imovine, osnovale Fiskalno vijeće.

"Državna i vojna imovina ostaju pitanje koje treba riješiti. Zbog neriješenih svih pet uslova Vijeće za implementaciju mira u BiH nije moglo donijeti odluku o gašenju OHR-a. Kominike smo danas usvojili jednoglasno, te smo snažno podržali princip dogovaranja i kompromisa, koji je započet sastancima šestorke, a nastavljen prudskim procesom", rekao je juče Lajčak i sam ističući da je zabrinut stanjem u BiH.

Zabrinutost, posebno nacionalističkom retorikom i podrivanjem suvereniteta BiH, naglašena je i u juče usvojenom kominikeu političkih direktora PIC-a. Vijeće za implementaciju mira u usvojenom kominikeu pozdravilo je prudski proces i pozvalo ostale političke stranke da se uključe u razgovore o važnim pitanjima u BiH.

"Izjave i akcije koje su usmjerene ka djelatnicima OHR-a izazivaju autoritet visokog predstavnika i Vijeća za implementaciju mira u BiH. Takvo ponašanje odmah mora prestati", piše u kominikeu.

Politički direktori PIC-a naglasili su da u proces ustavnih promjena moraju biti uključeni svi u BiH. PIC je zabrinut zbog izjava o poništenju ranije dogovorenih reformi, te naglašava da jačanje državnih institucija mora biti nastavljeno. Pozvali su sve političke stranke i dužnosnike da poštuju vladavinu prava i da prestanu politizirati krivične istrage. PIC je snažno podržao visokog predstavnika Valentina Incka i ponovio da je obaveza svih političkih stranaka tijesna saradanja s njim.

"Razočarani smo činjenicoma da su Vijeće ministara BiH i parlament BiH realizirali manje od pola svojih planova za prošlu godinu. Tražimo od bh. političara da usvajaju neophodne reforme kako BiH ne bi bila isključena iz evropske agende. Pozivamo vlasti u BiH da provode Evropsko partnerstvo, jer je to jedini način za napredak ka EU", navedeno je u kominikeu.

Valentin Incko, visoki predstavnik, rekao je da je ovo godina zapadnog Balkana u EU, što znači da je ključna i za BiH.

"Ne smijemo propustiti priliku za osiguranje ubrzanog napretka u provedbi uslova. Međunarodna zajednica je zabrinuta stanjem u BiH, što smo prenijeli vašim političkim predstavnicima, od kojih očekujemo da dogovorom i kompromisom rješavaju sva pitanja", rekao je Incko.