Независне новине: Челници државног и ентитетских парламената затражили су од влада да хитно направе акцијске планове за борбу против економске кризе те проведбу приоритета за чланство у ЕУ.

Овај захтјев челници парламента БиХ, Народне скупштине РС и Парламента ФБиХ упутили су након јучерашњег састанка на Јахорини.

Без Европе у пословницима

Игор Радојичић је казао да је, с обзиром на то да у Представничком дому парламента БиХ трају разговори о корекцијама пословника, предложено да се у дијелу у којем буду кориговане процедуре за убрзано доношење европског законодавства укључе и представници ентитетских парламената. "Тренутно по пословницима немамо апсолвирано европско законодавство", истакао је Радојичић и додао да ће наредни састанак парламентараца из БиХ бити одржан прије љетних одмора.

"Ми смо јединствени економски простор и стога мјере за ублажавање посљедица глобалне економске кризе, која се све више осјети у БиХ, морају бити конзистентне у цијелој земљи. Савјет министара и ентитетске владе траба да направе заједнички пакет мјера као одговор на економску кризу. Мјере треба да буду усвојене и примјењиве у што скоријем могућем року", казао је Игор Радојичић, предсједник Народне скупштине РС, који је био домаћин јучерашњег редовног састанка парламентараца у БиХ.

Бериз Белкић, предсједавајући Представничког дома парламента БиХ, нагласио је како је најважнија порука овог састанка да су сви у БиХ свјесни проблема у којима се налази земља, али да је једини излаз разговор и договор о свим проблемима.

"Затражили смо од извршних органа да направе акционе планове за проведбу услова за напредак ка ЕУ. Вијеће министара БиХ усвојило је акционе планове за проведбу приоритета из Европског партнерства и Споразума о придруживању и стабилизацији, али с тим плановима нису упознати нити парламенти нити остале институције у земљи. Познато је да сваки од нивоа власти има своје обавезе у испуњавању услова за напредак ка ЕУ", рекао је Белкић.

Шефови државног и ентитетских парламената договорили су се да организирају и посебну сједницу посвећену европским интеграцијама, а њен домаћин бит ће Представнички дом парламента БиХ. На састанку је усаглашено и формирање заједничких парламентарних група које ће радити на аплицирању за финансијску помоћ ЕУ те стална координација између парламентарних комисија.

"Сагласни смо да је стање у ком се тренутно налазимо изузетно забрињавајуће. Зато као одговор морамо понудити договор и конкретне акције на рјешавању свих проблема који политичку и економску ситуацију у земљи чине заиста тешком", рекао је Сафет Софтић, предсједавајући Представничког дома Парламента ФБиХ.

Белкић је, такође, потврдио да ће парламенти БиХ, РС и ФБиХ ускоро одржати заједничку сједницу посвећену уставним промјенама у БиХ.

"Свјесни смо важности овог питања и желимо да сви судјелују у том процесу. Мислим да треба укључити академску заједницу, цивилни сектор, политичке странке, али изузетно је важна улога парламента, јер ћемо управо ми на крају гласати о измјенама Устава", рекао је Белкић.

Представници ентитетских парламената подржали су разговоре о уставним промјенама у институцијама и навели да ће ускоро разговарати о моделима сарадње за хармонизацију ентитетских закона.