Високи представник и специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак данас се у Сарајеву сусрео са предсједавајућим Савјета министара Николом Шпирићем, те се обратио Савјету министара на редовној сједници, како би разговарали о приоритетима интеграције у ЕУ, који морају поново бити актуелизирани.

"Тренутни приступ не функционише. Постојећа блокада напретка на путу ка ЕУ велики је проблем. Европска унија је спремна да понуди сву могућу помоћ, али ЕУ мора видјети институције БиХ на свим нивоима као партнере у овом процесу, рекао је Лајчак.

“БиХ не може инсистирати на подношењу кандидатуре за чланство у ЕУ, нити на укидању виза, а да претходно не докаже да њене институције озбиљно схватају своје обавезе. Пријава кандидатуре у овом моменту, када су реформе потребне за чланство у ЕУ блокиране или скоро никако имплементиране, само ће нашкодити тежњама БиХ да се придружи ЕУ”, упозорио је Лајчак.

"ЕУ никоме не даје бланко чекове".

Високи представник такођер је позвао Вијеће министара да без одлагања покрене поступак именовања упражњених директорских позиција, у складу са законом. Апеловао је на Вијеће министара да усвоји Стратегију имплементације Анекса VII, која се налази на дневном реду данашње сједнице те позвао на усвајање низа мјера за борбу против корупције, које су потребне за процес либерализације визног режима, саопћено је данас из ОХР/ЕУСР.