Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak danas se u Sarajevu susreo s predsjedateljem Vijeća ministara Nikolom Špirićem te se obratio Vijeću ministara na redovnoj sjednici, kako bi razgovarali o prioritetima integracije u EU, koji moraju ponovo biti aktuelizirani.

"Trenutačni pristup ne funkcionira. Postojeća blokada napretka na putu ka EU veliki je problem. Europska unija je spremna da ponudi svu moguću pomoć, ali EU mora vidjeti institucije BiH na svim razinama kao partnere u ovom procesu", rekao je Lajčak.

“BiH ne može inzistirati na podnošenju kandidature za članstvo u EU, niti na ukidanju viza, a da prethodno ne dokaže da njene institucije ozbiljno shvaćaju svoje obveze. Prijava kandidature u ovom momentu, kada su reforme potrebne za članstvo u EU blokirane ili skoro nikako implementirane, samo će naškoditi težnjama BiH da se pridruži EU”, upozorio je Lajčak.

Visoki predstavnik također je pozvao Vijeće ministara da bez odlaganja pokrene postupak imenovanja upražnjenih direktorskih pozicija, u skladu sa zakonom. Apelirao je na Vijeće ministara da usvoji Strategiju implementiranja Aneksa VII, koja se nalazi na dnevnom redu današnje sjednice te pozvao na usvajanje niza mjera za borbu protiv korupcije, koje su potrebne za proces liberalizacije viznog režima, saopćeno je danas iz OHR/EUSR.