Дневни лист: Стручњаци Тајништва Вијећа за регионалну сурадњу представили су властима БиХ своје приоритетне циљеве у друштвеном развоју, енергетици  и инфраструктури, правосуђу, унутарњим пословима, сигурносној и парламентарној сурадњи.

Генерални тајник РЦЦ-а Хидо Бишчевић, истакнуо је главни задатак РЦЦ-а јачање регионалне сурадње за убрзани развој југоисточне Еуропе.

“Све земље југоисточне Еуропе су усидрене у Бруxеллесу и институционално повезане с ЕУ-ом. Сви смо свјесни да је простор југоисточне Еуропе бременит не само давним повијесним наслијеђима, разликама, него и отвореним питањима који још увијек стварају тешку климу, али се отварају простори све јаче сурадње 12 земаља ове регије“, казао је Бишчевић.

РЦЦ мора остати независан, изван неких политичких питања која су присутна у југоисточној Еуропи.

“Владе земаља регије, Еуропска комисија и међународне финанцијске институције главни су партнер РЦЦ-а и у овој години Еуропска комисија би требала израдити трогодишњу платформу за југоисточну Еуропу“, додао је Бишчевић.

Оцјењујући рад Вијећа за регионалну сурадњу, након што је из Пакта за стабилност југоисточне Еуропе извршена транзиција на ову институцију, Бишчевић је истакнуо велико унапређење сурадње у овој регији, а Вијеће је постало кључни партнер за сва питања југоисточне Еуропе.