Dnevni list: Stručnjaci Tajništva Vijeća za regionalnu suradnju predstavili su vlastima BiH svoje prioritetne ciljeve u društvenom razvoju, energetici  i infrastrukturi, pravosuđu, unutarnjim poslovima, sigurnosnoj i parlamentarnoj suradnji. Generalni tajnik RCC-a Hido Biščević, istaknuo je glavni zadatak RCC-a jačanje regionalne suradnje za ubrzani razvoj jugoistočne Europe.

“Sve zemlje jugoistočne Europe su usidrene u Bruxellesu i institucionalno povezane s EU-om. Svi smo svjesni da je prostor jugoistočne Europe bremenit ne samo davnim povijesnim naslijeđima, razlikama, nego i otvorenim pitanjima koji još uvijek stvaraju tešku klimu, ali se otvaraju prostori sve jače suradnje 12 zemalja ove regije“, kazao je Biščević.

RCC mora ostati nezavisan, izvan nekih političkih pitanja koja su prisutna u jugoistočnoj Europi.

“Vlade zemalja regije, Europska komisija i međunarodne financijske institucije glavni su partner RCC-a i u ovoj godini Europska komisija bi trebala izraditi trogodišnju platformu za jugoistočnu Europu“, dodao je Biščević.

Ocjenjujući rad Vijeća za regionalnu suradnju, nakon što je iz Pakta za stabilnost jugoistočne Europe izvršena tranzicija na ovu instituciju, Biščević je istaknuo veliko unapređenje suradnje u ovoj regiji, a Vijeće je postalo ključni partner za sva pitanja jugoistočne Europe.