Независне новине: Парламентарна комисија за финансије и буџет усвојила је јучер амандмане којим се укупни буџет БиХ смањује за 200 милиона КМ, уз повећање издвајања за повратак на 35 милиона КМ. Већином гласова комисија је прихватила амандмане које је усагласило Министарство финансија БиХ и посланици СДА, СНСД-а и ХДЗ БиХ.

"Усаглашеним амандманима буџет се враћа у оквире договорене у Фискалном вијећу БиХ. Унутрашњом прерасподјелом, односно смањењем издвајања за плаће и материјалне трошкове осигура", рекао је Драган Вранкић, министар финансија и трезора БиХ.

Приједлог буџета, који ће наредне сриједе разматрати Представнички дом Парламента БиХ, износи око 1,4 милијарде КМ. Предсједништво БиХ је предложило буџет од око 1,6 милијарди КМ, а посланици су одбацили сва повећања које је у односу на нацрт Вијеће министара БиХ одобрило Предсједништво БиХ.

"Имали смо комотну већину у комисији чијих је шест од осам чланова гласало за усаглашене амандмане. То ме увјерава да ћемо наредне седмице усвојити буџет БиХ", рекао је Лазар Продановић, замјеник предсједавајућег Комисије за финансије и буџет Парламента БиХ.

Комисија није прихватила захтјеве посланика СДП-а о смањењу плаћа у свим државним институцијама за 130 милиона КМ те расподјелу тог новца за помоћ економији и капитална улагања. Одбачен је и приједлог Јерке Иванковића-Лијановића за издвајање 500 милиона КМ за потицаје пољопривреди.

"Странкама потписницама прудског споразума очигледно је важнији тај папирић него приједлог Предсједништва БиХ. Зато су и предложили враћање буџета у оквире договорене у Фискалном вијећу. Ми смо за приједлог Предсједништва БиХ", рекао је Садик Бахтић, предсједавајући ове комисије и посланик Странке за БиХ.