Nezavisne novine: Parlamentarna komisija za finansije i budžet usvojila je jučer amandmane kojim se ukupni budžet BiH smanjuje za 200 miliona KM, uz povećanje izdvajanja za povratak na 35 miliona KM.
Većinom glasova komisija je prihvatila amandmane koje je usaglasilo Ministarstvo finansija BiH i poslanici SDA, SNSD-a i HDZ BiH.

"Usaglašenim amandmanima budžet se vraća u okvire dogovorene u Fiskalnom vijeću BiH. Unutrašnjom preraspodjelom, odnosno smanjenjem izdvajanja za plaće i materijalne troškove osigura", rekao je Dragan Vrankić, ministar finansija i trezora BiH.

Prijedlog budžeta, koji će naredne srijede razmatrati Predstavnički dom Parlamenta BiH, iznosi oko 1,4 milijarde KM. Predsjedništvo BiH je predložilo budžet od oko 1,6 milijardi KM, a poslanici su odbacili sva povećanja koje je u odnosu na nacrt Vijeće ministara BiH odobrilo Predsjedništvo BiH.

"Imali smo komotnu većinu u komisiji čijih je šest od osam članova glasalo za usaglašene amandmane. To me uvjerava da ćemo naredne sedmice usvojiti budžet BiH", rekao je Lazar Prodanović, zamjenik predsjedavajućeg Komisije za finansije i budžet parlamenta BiH.

Komisija nije prihvatila zahtjeve poslanika SDP-a o smanjenju plaća u svim državnim institucijama za 130 miliona KM te raspodjelu tog novca za pomoć ekonomiji i kapitalna ulaganja. Odbačen je i prijedlog Jerke Ivankovića-Lijanovića za izdvajanje 500 miliona KM za poticaje poljoprivredi.

"Strankama potpisnicama prudskog sporazuma očigledno je važniji taj papirić nego prijedlog Predsjedništva BiH. Zato su i predložili vraćanje budžeta u okvire dogovorene u Fiskalnom vijeću. Mi smo za prijedlog Predsjedništva BiH", rekao je Sadik Bahtić, predsjedavajući ove komisije i poslanik Stranke za BiH.