Пројект Европске уније под називом „Пружање подршке развоју трговинске политике и јачању капацитета у Босни и Херцеговини” (ЕУ ТПП), у сарадњи са Министарством вањске трговине и економских односа Босне и Херцеговине организира конференцију на тему „Вањскотрговинска политика у БиХ – у сусрет уласку у ЕУ и свјетски трговински систем“.

Босна и Херцеговина је тренутно чланица CEFTA-е; са ЕУ је потписан Споразум о стабилизацији и придруживању, Привремени споразум је ступио на снагу, а преговори о прикључењу Свјетској трговинској организацији улазе у своју завршну фазу. С обзиром на овакав развој ситуације, потребно је покренути одговарајуће реформе политике на подручју вањске трговине како би се створили услови да бх. економија оствари највећу могућу корист од ових процеса економске интеграције те да прошири своје извозне активности на тржишта CEFTA-е и земаља чланица ЕУ.

Током ове конференције, која ће бити одржана 17. децембра ове године у амфитеатру зграде УНИТИЦ у Сарајеву, бит ће представљени резултати које је постигао ЕУ ТПП. Тренутни статус по питању CEFTA-е и проведбе Привременог споразума те напредак у процесу приступања Свјетској трговинској организацији бит ће посебно истакнути.

Током свог постојања, ЕУ је пружала подршку бх. институцијама, нарочито Министарству вањске трговине и економских односа Босне и Херцеговине, а ова подршка се састојала у припреми нацрта и проведби обухватне политике вањске трговине те у усклађивању бх. законодавства са правилима Свјетске трговинске организације и acquis communautaire. Вриједност овог Пројекта током периода од 20 мјесеци је 1.457.653 ЕUR.