Projekt Europske unije pod nazivom „Pružanje potpore razvitku trgovinske politike i jačanju kapaciteta u Bosni i Hercegovini” (EU TPP), u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine organizira konferenciju na temu „Vanjskotrgovinska politika u BiH – u susret ulasku u EU i svjetski trgovinski sustav“.

Bosna i Hercegovina je trenutno članica CEFTA-e; sa EU je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Privremeni sporazum je stupio na snagu, a pregovori o priključenju Svjetskoj trgovinskoj organizaciji ulaze u svoju završnu etapu. S obzirom na ovakav razvitak situacije, potrebno je pokrenuti odgovarajuće reforme politike na području vanjske trgovine kako bi se stvorili uvjeti da bh. ekonomija ostvari najveću moguću korist od ovih procesa ekonomske integracije te da proširi svoje izvozne aktivnosti na tržišta CEFTA-e i zemalja članica EU.

Tijekom ove konferencije, koja će biti održana 17. prosinca ove godine u amfiteatru zgrade UNITIC u Sarajevu, bit će predstavljeni rezultati koje je postigao EU TPP. Trenutačni status po pitanju CEFTA-e i provedbe Privremenog sporazuma, te napredak u procesu pristupanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji bit će posebno istaknuti.

Tijekom svog postojanja, EU je pružala potporu bh. institucijama, naročito Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, a ova potpora se sastojala u pripremi nacrta i provedbi obuhvatne politike vanjske trgovine te u usklađivanju bh. zakonodavstva sa pravilima Svjetske trgovinske organizacije i Acquis Communautaireom. Vrijednost ovog Projekta tijekom razdoblja od 20 mjeseci je 1.457.653 EUR.