Дневни аваз: Процес електронског увезивања матичних уреда у БиХ требало би да буде завршен до половине наредне године, када је планирано успостављање система за издавање биометријских пасоша у БиХ.

Увезивање матичних уреда један је од приоритета за побољшање сигурносних аспеката издавања личних докумената у БиХ, а што је Европска комисија у својој недавно достављеној анализи бх. властима истакнула као приоритет за укидање визног режима. Гласноговорница Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА) Амила Опардија потврдила је Фени да је најважнији задатак прије успоставе система за издавање биометријских пасоша увезивање матичних уреда како би се спријечила злоупотреба код издавања личних докумената.

– Прије почетка издавања биометријских пасоша потребно је заокружити цијели систем и испунити одређене стандарде и препоруке које се односе на сигурносне увјете на локацијама, надзор процеса издавања докумената, те етичке кодексе и начин пријема и контроле службеника надлежних МУП-ова, казала је Опардија.

Она је напоменула да се половином слиједеће године очекује успостава система за издавање биометријских пасоша, након чега ће се овај систем тестирати наредних шест мјесеци. Издавање биометријских пасоша почет ће крајем наредне или у јануару 2010. године, навела је Опардија.

У Агенцији објашњавају како се са издавањем пасоша не касни, јер се цијели овај процес одвија у у складу са плановима које је усвојило Вијећа министара БиХ. Такођер, наводе како је за либерализацију визног режима потребно испунити 42 увјета, а да издавање биометријских пасоша није главни, него само један од тих увјета.