Dnevni avaz: Proces elektronskog uvezivanja matičnih ureda u BiH trebalo bi da bude završen do polovine naredne godine, kada je planirano uspostavljanje sistema za izdavanje biometrijskih pasoša u BiH.

Uvezivanje matičnih ureda jedan je od prioriteta za poboljšanje sigurnosnih aspekata izdavanja ličnih dokumenata u BiH, a što je Evropska komisija u svojoj nedavno dostavljenoj analizi bh. vlastima istaknula kao prioritet za ukidanje viznog režima.

Glasnogovornica Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Amila Opardija potvrdila je Feni da je najvažniji zadatak prije uspostave sistema za izdavanje biometrijskih pasoša uvezivanje matičnih ureda kako bi se spriječila zloupotreba kod izdavanja ličnih dokumenata.

– Prije početka izdavanja biometrijskih pasoša potrebno je zaokružiti cijeli sistem i ispuniti određene standarde i preporuke koje se odnose na sigurnosne uvjete na lokacijama, nadzor procesa izdavanja dokumenata, te etičke kodekse i način prijema i kontrole službenika nadležnih MUP-ova, kazala je Opardija.

Ona je napomenula da se polovinom slijedeće godine očekuje uspostava sistema za izdavanje biometrijskih pasoša, nakon čega će se ovaj sistem testirati narednih šest mjeseci.

Izdavanje biometrijskih pasoša počet će krajem naredne ili u januaru 2010. godine, navela je Opardija.

U Agenciji objašnjavaju kako se sa izdavanjem pasoša ne kasni, jer se cijeli ovaj proces odvija u u skladu sa planovima koje je usvojilo Vijeća ministara BiH.

Također, navode kako je za liberalizaciju viznog režima potrebno ispuniti 42 uvjeta, a da izdavanje biometrijskih pasoša nije glavni, nego samo jedan od tih uvjeta.