Независне новине: Фискално вијеће БиХ утврдило је прорачунски оквир за 2009. за институције БиХ који ће бити већи за 12 посто, од овогодишњег, односно за 100 милијуна марака док ће захват из индиректних пореза бити веће за осам посто, рекао је предсједавајући Вијећа министара БиХ Никола Шпирић.

“Приликом доношења рјешења за прорачунске оквире, основни мото био нам је да водимо рестриктивну монетарну и фискалну политику за сљедећу годину, с обзиром на то да очекујемо да ће глобална финанцијска криза имати индиректне ефекте на БиХ, да ће доћи до споријег раста прихода од ПДВ-а и смањене стопе раста друштвеног бруто производа”, рекао је Шпирић новинарима након јучерашње сједнице Фискалног вијећа у Бањој Луци.

Шпирић је навео да ће ентитети и Брчко Дистрикт имати прорачунски оквир већи за шест посто, а захват из индиректних пореза четири посто, и појаснио да су ови износи мањи зато што имају право на ребалансе, за разлику од државних институција. Министар финанција и трезора БиХ Драган Вранкић рекао је да је незадовољан усвојеним прорачунским оквиром на државној разини, појаснивши да он не може задовољити ни минималне потребе државних тијела.

Премијер Републике Српске Милорад Додик рекао је да је направљен квалитетан базичан договор у вези с прорачунским оквирима и захватима индиректних пореза за различите разине прорачуна. Премијер Федерације БиХ Неџад Бранковић изјавио је да је донесен закључак да се приступи изради и утврђивању најниже цијене рада која ће важити за све институције власти у БиХ, што је “важна основица реформе јавне управе и води к равномјернијој јавној потрошњи”.