Независне новине: Према регистру Агенције за државну службу ФБиХ у разним федералним институцијама запослено је 60 људи који су по различитим основама стекли право на умировљење.

Ово је наведено у одговору на посланичко питање које је поставила Сандра Реџић, заступница БПС-а у Парламенту ФБиХ.

Ишерић: Упозоравали смо институције

Директор Агенције Енвер Ишерић, пак, појашњава да процедура умировљења није посао Агенције, него руководиоца институције у којој су запослене особе које су стекле услове за умировљење. Ми само дајемо сагласност на захтјев руководиоца органа или институције, али смо до сада, користећи наш регистар, упозоравали институције да имају упосленике који су стекли услове за умировљење. Но, они се оглуше, а у неколико наврата смо упозоравали и Управни инспекторат који врше надзор и доносе одређена рјешења", појашњава Ишерић

Најстарији упосленик је Златко Бучец, помоћник руководиоца у Казнено-поправном заводу Зеница, који је напунио 69 година, а ради 42 године. Највише стажа, 44 године, има Петар Ловриновић, руководилац Управе у КПЗ Томиславград.

У Управи цивилне заштите ФБиХ запослен је Миленко Лепушина који има 67 година и 39 година и 10 мјесеци радног стажа. Његов директор Станко Слишковић каже да би га, да је приватник, задржао још 20 година.

"Тај човјек јако добро ради и има изврсне резултате. Ја му дајем оцјену пет плус, а своје радно мјесто ће напустити по сили закона, када напуни 40 година радног стажа. Али да сам приватник задржао бих га још 20 година", рекао је Слишковић.

Реџићева, пак, каже како су представницима власти у ФБиХ уста пуна приче о запошљавању младих, а управо државне институције и њихови челници крше закон.&qуот;И на буџетима и на радним мјестима држе људе који су давно требало да оду у мировину и оставе простор за запошљавање младих", каже Реџићева.

Сматра да је за овакву ситуацију одговорна Агенција за државну службу, која расписује конкурсе и која би требало да води аналитику о животној доби и годинама стажа упосленика.

Према актуелном законодавству, услов за умировљење је 65 година живота или 40 година радног стажа за мушкарце, односно за жене 60 година живота или 35 година радног стажа.

Јуче нисмо успјели добити коментар управног инспектора који ради при Министарству правде ФБиХ.