Дневни аваз: Европска унија и Сједињене Државе иду ка рецесији, што би се могло одразити и на БиХ, јер скоро 60 посто извоза из наше земље иде у ЕУ, каже у разговору за "Дневни аваз" главни економиста Свјетске банке (СБ) за БиХ Орхан Никшић.

Он истиче да се већ види знатан пад индустријске производње те потрошње становништва у западноевропским земљама.

– Ако дође до рецесије у тим земљама, што је скоро па неизбјежно, тек онда ћемо у БиХ знатније осјетити посљедице глобалне финансијске кризе, што ће се негативно одразити на стопу економског раста и инвестиција те животног стандарда у БиХ – појашњава Никшић.

Банкарски систем

– Банкарски систем БиХ је стабилан и није ни на који начин изложен улагањима у америчке хипотекарне финансијске инструменте те нема разлога за панику грађана. Повлачење новца из банака је негативно би се одразило на стабилност банкарског система те на  могућност фирми и грађана да дођу до неопходних кредитних средстава – каже Никшић.

Према његовим ријечима, ако се то деси, паст ће обим извоза, приступ кредитима бит ће тежи, односно фирме и грађани теже ће се задуживати. Надаље, рецесија у земљама гдје живи бх. дијаспора, негативно ће утјецати и на ниво дознака дијаспоре која тренутно чини близу 20 посто бруто домаћег производа (БДП).

– Осим тога, оно што би могло додатно угрозити ситуацију у БиХ јесте и пад цијена метала на свјетском тржишту, јер 28 посто извоза из БиХ отпада на базне метале – каже Никшић.

Он додаје да би се у неколико наредних мјесеци ситуација ипак требала поправити, па би могло доћи до излаза из финансијске кризе, јер владе земаља ЕУ и САД упумпавају велике количине новца у банкарски систем, а одлучно су кренуле и у реформу регулативе финансијског сектора. То би додатно требало поправити ситуацију на глобалном финансијском тржишту.

Никшић каже да је додатним убацивањем новца ситуација враћена на ниво на  којем су банке биле прије кризе.