Dnevni avaz: Evropska unija i Sjedinjene Države idu ka recesiji, što bi se moglo odraziti i na BiH, jer skoro 60 posto izvoza iz naše zemlje ide u EU, kaže u razgovoru za "Dnevni avaz" glavni ekonomista Svjetske banke (SB) za BiH Orhan Nikšić.

On ističe da se već vidi znatan pad industrijske proizvodnje te potrošnje stanovništva u zapadnoevropskim zemljama.

– Ako dođe do recesije u tim zemljama, što je skoro pa neizbježno, tek onda ćemo u BiH znatnije osjetiti posljedice globalne finansijske krize, što će se negativno odraziti na stopu ekonomskog rasta i investicija te životnog standarda u BiH – pojašnjava Nikšić.

Bankarski sistem

– Bankarski sistem BiH je stabilan i nije ni na koji način izložen ulaganjima u američke hipotekarne finansijske instrumente te nema razloga za paniku građana. Povlačenje novca iz banaka je negativno bi se odrazilo na stabilnost bankarskog sistema te na  mogućnost firmi i građana da dođu do neophodnih kreditnih sredstava – kaže Nikšić.

Prema njegovim riječima, ako se to desi, past će obim izvoza, pristup kreditima bit će teži, odnosno firme i građani teže će se zaduživati. Nadalje, recesija u zemljama gdje živi bh. dijaspora, negativno će utjecati i na nivo doznaka dijaspore koja trenutno čini blizu 20 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

– Osim toga, ono što bi moglo dodatno ugroziti situaciju u BiH jeste i pad cijena metala na svjetskom tržištu, jer 28 posto izvoza iz BiH otpada na bazne metale – kaže Nikšić.

On dodaje da bi se u nekoliko narednih mjeseci situacija ipak trebala popraviti, pa bi moglo doći do izlaza iz finansijske krize, jer vlade zemalja EU i SAD upumpavaju velike količine novca u bankarski sistem, a odlučno su krenule i u reformu regulative finansijskog sektora. To bi dodatno trebalo popraviti situaciju na globalnom finansijskom tržištu.

Nikšić kaže da je dodatnim ubacivanjem novca situacija vraćena na nivo na  kojem su banke bile prije krize.