Дневни лист: – Банкарски сустав БиХ, није директно изложен глобалној економској кризи, тако да нема разлога за панику и забринутост грађана, потврдио је јучер предсједавајући Вијећа министара БиХ Никола Шпирић након састанка о економској кризи у свијету и могућим посљедицама на нашу земљу. Он је каже да нема потребе да се садашња ситуација назива кризом, јер индиректне мјере које глобална криза са собом носи у најмањој мјери ће се тицати БиХ, али да постоји спремност да се одговори мјерама којим институције БиХ располажу.

Депозит на 15.000 марака

Подржане су и мјере које је раније донио Управни одбор Централне банке БиХ да се смање стопе обвезних резерви са 18 на 14 посто и тиме ослободи 722 милијуна марака за пласмане. То, према ријечима Шпирића, значи да ће се очувати динамика кредитирања господарских субјеката и кредитних аранжмана у БиХ.

“Договор је постигнут и око захтјева да се разина зајамчених депозита подигне са 7.500 марака на 15.000 марака. Прихваћен је и приједлог да се иде и у измјену закона”, рекао је Шпирић.

Сугерирао је банкама да не подижу каматне стопе на кредите, како код грађана не би изгубиле повјерење. Истакнуо је да штедише у банкама немају разлога повлачити депозите, јер то може изазвати контра ефект.

Инвестицијски планови

Новинарима се обратио и федерални премијер Неџад Бранковић који је поновио да се на састанку разговарало и о инвестицијским плановима. Састанку су поред Шпирића и Бранковића присуствовали и премијер РС-а Милорад Додик, те министар финанција БиХ Драган Вранкић, министри финанција ФБиХ и РС-а Вјекослав Беванда и Александар Џомбић, гувернер ЦББиХ Кемал Козарић, директор Агенције за осигурање депозита БиХ Јосип Невјестић и директори агенција за банкарство Славица Ињац и Златко Барш.