Dnevni list: – Bankarski sustav BiH, nije direktno izložen globalnoj ekonomskoj krizi, tako da nema razloga za paniku i zabrinutost građana, potvrdio je jučer predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić nakon sastanka o ekonomskoj krizi u svijetu i mogućim posljedicama na našu zemlju. On je kaže da nema potrebe da se sadašnja situacija naziva krizom, jer indirektne mjere koje globalna kriza sa sobom nosi u najmanjoj mjeri će se ticati BiH, ali da postoji spremnost da se odgovori mjerama kojim institucije BiH raspolažu.

Depozit na 15.000 maraka

Podržane su i mjere koje je ranije donio Upravni odbor Centralne banke BiH da se smanje stope obveznih rezervi sa 18 na 14 posto i time oslobodi 722 milijuna maraka za plasmane. To, prema riječima Špirića, znači da će se očuvati dinamika kreditiranja gospodarskih subjekata i kreditnih aranžmana u BiH.

“Dogovor je postignut i oko zahtjeva da se razina zajamčenih depozita podigne sa 7.500 maraka na 15.000 maraka. Prihvaćen je i prijedlog da se ide i u izmjenu zakona”, rekao je Špirić. Sugerirao je bankama da ne podižu kamatne stope na kredite, kako kod građana ne bi izgubile povjerenje. Istaknuo je da štediše u bankama nemaju razloga povlačiti depozite, jer to može izazvati kontra efekt.

Investicijski planovi

Novinarima se obratio i federalni premijer Nedžad Branković koji je ponovio da se na sastanku razgovaralo i o investicijskim planovima. Sastanku su pored Špirića i Brankovića prisustvovali i premijer RS-a Milorad Dodik, te ministar financija BiH Dragan Vrankić, ministri financija FBiH i RS-a Vjekoslav Bevanda i Aleksandar Džombić, guverner CBBiH Kemal Kozarić, direktor Agencije za osiguranje depozita BiH Josip Nevjestić i direktori agencija za bankarstvo Slavica Injac i Zlatko Barš.