Дневни аваз: Нема никаквог разлога за нервозу, нити неповјерење према банкама у БиХ, а ширење било какве сумње у стабилност тог сектора је неоправдано, изјавио је јучер за „Дневни аваз“ Кемал Козарић, гувернер Централне банке (ЦБ) БиХ.

Економске посљедице

– Економске посљедице кризе, нажалост, нећемо моћи избјећи, али финансијски систем није угрожен. Економске посљедице огледат ће се у мањој потражњи за нашим извозом, мањим страним инвестицијама, мањем броју туриста, мањим дознакама, нарочито из САД, мањој донаторској помоћи, слабијој приватизацији – наводи Козарић.

Козарић је казао да количина новца који су подигле штедише представља само четири посто укупне штедње у БиХ.- Банке у БиХ послују нормално, а криза у САД и Европи неће нашкодити нашем финансијском систему. Али, безразложно ширење нервозе и подизање депозита могло би донијети штету  – каже Козарић.

Међусобно повјерење

Додаје да грађанима, посебно привреди, требају банке, као што банкама требају штедише.- Ту се ради о међусобном повјерењу које је изграђено и не би се смјело догодити  да оно буде угрожено. Ми смо реагирали како би смо помогли банкама, али не зато што немају новца, него више превентивно и то је мјера која је сасвим довољна – каже Козарић. Како истиче, комерцијалне банке у БиХ не показују знакове погоршања у пословању, иако је криза у пословном свијету започела још прије годину.

Банке у БиХ раде друкчије

Гувернер истиче како је неопходно схватити да је пословање наших банака знатно друкчије него у банкама у земљама у којима су доживјеле слом. – Бх. банке баве се традиционалним банкарством и су своју активу нису укључивале потенцијално опасну активу, него скоро искључиво кредите за домаћу економију. Стога, оне нису угрожене знатним падом вриједности дионица или некретнина у земљама с пренапуханим цијенама некретнина – каже Козарић.

Осигурани депозит

– Банке у БиХ функционишу без поремећаја, немају проблема с ликвидношћу, имају солидне профите и не показују знакове слабости – каже Козарић.

Он додаје да је индиректне посљедице кризе немогуће избјећи.

– Оне не угрожавају штедњу, веће се огледају у благом повећању каматних стопа, строжијим условима за добивање кредита. Штедња у скоро свим бх. банкама заштићена је захваљујући постојању и дјеловању Агенције за осигурање депозита БиХ. Данас је осигурани износ 7.500, а очекује се да ће бити повећан на 15 000 КМ – каже Козарић.