Дневни аваз: Управно вијеће Централне банке (ЦБ) БиХ јучер је донијело одлуку о смањењу стопе обавезне резерве коју комерцијалне банке у БиХ држе код ЦББиХ са 18 на 14 посто.

Боље пословање

Иако ликвидност комерцијалних банака у БиХ није угрожена, одлуком о смањењу стопе обавезне резерве за четири посто банкама ће бити омогућена додатна ликвидност од 727 милиона марака. Овакву одлуку ЦББиХ поздравиле су и комерцијалне банке, јер је због актуелног стања на свјетском финансијском тржишту прилив ликвидних средстава из иноземства у БиХ ограничен, а ограничене су и могућности задуживања бх. банака у иноземству.

Директор Раиффеисен банке БиХ Михаел Милер (Мицхаел Муеллер) за "Дневни аваз" каже да је ова одлука ЦББиХ о смањењу стопе обавезне резерве у оваквој ситуацији добродошла, јер ће цјелокупном банкарском систему у БиХ омогућити додатну ликвидност и боље пословање.

– На другој страни, због негативних вијести о свјетској финансијској кризи које су преношене нашој јавности, дошло је до исхитрених реакција појединаца, на шта би ова одлука требала дјеловат умирујуће. Оно што је нама од великог значаја јесте да  одлука ЦББиХ показује да су институције у БиХ, као и владе и институције  других европских земаља, спремне да помогну банкарски систем у држави – каже Милер.

Смањење терета

Предсједник управе Хyпо Алпе-Адриа банке Петар Јурчић каже да је овај потез ЦББиХ дошао као одговор на цјелокупну финансијску ситуацију у Европи. Ово ће, у сваком случају, олакшати посао комерцијалним банкама. Регулаторне измјене у правцу повећања износа осигураних депозита, као и смањење терета обавезне резерве за  банке, значе много, јер се на тај начин шаље позитиван сигнал јавности као  доказ да је држава одлучна да се финасијска криза у БиХ што мање осјети каже Јурчић.