Дневни аваз: Комесар Европске уније за проширење Оли Рен (Олли Рехн) познат ја као саговорник који је спреман јавно казати оно што мисли, запостављајући уобичајне дипломатске  обрасце.

Бројна очекивања

Такав је, у доброј мјери, био током интервјуа за „Дневни аваз“, а још директнији и отворенији (неки кажу и жешчи) наступ имао је за вријеме бројних сусрета са званичницима БиХ. Зато смо разговор с њим у „Радон Плази“ започели у том стилу.

Распадали се БиХ?

– Не мислим да се то дешава. Веома је битно да се убрзо превлада актуелни политички застој. Мора се постићи широки консензус на темељима европске перспективе БиХ. Ваша земља постигла је добар успјех током процеса преговора о Споразуму и стабилизацији и придруживању (САА) са ЕУ, као и када је тај документ потписан. Тим чином, бх. лидери обавезали су се да ће се тај тренд наставити и у будућности. Разочаран сам што је дошло до застоја и што само свједоци негативне реторике. Очекујем да ће се бх, лидери сада фокусирати на остварење постављених ЕУ циљева и провести реформе које грађани од њих траже.

Нема повратка у национализам

Хрватска добро напредује у процесу техничких преговора и надам се да ћемо то завршити прије краја наредне године. Наравно, под увјетом да Хрватска буде у стању урадити свој дио посла. Што се тиче других држава овог региона, оне, углавном, биљеже добар напредак у процесу испуњавања постављених задатака. Вјерујем да ће наредна година бити добра за западни Балкан и да ће у правом смислу бити година која ће бити обиљежена добрим вијестима о напретку на овом подручју. Наравно, надам се да ће БиХ бити дио тог прогреса и таласа који очекујемо.

Како то остварити? Ви стално шаљете исте поруке, а ситуација у БиХ све је нестабилнија?

– То питање, првенствено, требате поставити бх. лидерима.

Разумије ли ЕУ шта се одиста дешава у БИХ?

– Не знам. Шта се дешава у БиХ?

Све се више говори о распаду земље. Јесте ли видјели текст из „Финанциал Тимеса“? Тај лист упозорава управо на овај проблем те подвлачи чињеницу да ЕУ уопће није јединствена на питању шта урадити.

– Ми смо, наравно, веома забринути због актуалне политичке ситуације у БиХ. Зато сам и апелирао на ваше лидере и охрабрујем их да постигну консензус како када су европски циљеви у питању, тако и реформе те демократска правила политичког живота. Грађани БиХ траже од лидера ваше земље да им осигурају нормалан и перспективан живот.

Промјене Устава

Шта Вам кажу бх. лидери? Хоће ли Вас послушати и прихватити  сугестије које им дајете?

– Видјет ћемо. Наравно, вјерујем да се изјаве ЕУ схватају  озбиљно. Јер, не говоримо само у своје, па ни име само Европске комисије, него и – увјерен сам – већине, ако не и свих чланица Уније. ЕУ у цјелини веома је забринута политичким развојем ситуације у БиХ!

Будући да сте веома забринути, како рекосте, шта ЕУ очекује да ће се десити у БиХ?

– Очекујемо да бх. лидери поштивају државне институције и Дејтонски споразум, да ће се подузети реформе које ће осигурати да БиХ наступа и говори једним гласом те да своју будућност види у ЕУ. Очекујем да ће се, такођер, створити такав уставни основи којима ће БиХ постати функционална држава која је у стању да је поуздани партнер у ЕУ.

Очувана је стабилност региона

Статус qуо на Косову био је неодржив. Испитали смо све могуће опције да нађемо рјешење прихватљиво за све, а ли се у томе није успјело. ЕУ је зато, нажалост, била натјерана да процес убрза према завршници, на темељима Ахтисаријевог плана. Стабилност Косова и региона након тога очувана је и тако треба бити и тако ће бити у будућности. Цијели овај регион има врло јасну и видљиву  перспективу и нико себи не треба допустити повратак у националистичку прошлост.

А ако се то не деси?

– Бх. лидери имају јасан избор – или се могу наставити свакодневно свађати међу собом, чиме ће сви процеси заостајати, а БиХ заостајати у европском процесу, или се суочити с изазовима, проводити реформе осигурати стабилан пут ка ЕУ.

Шта значи заостајање у европском процесу? Да ће се врата Уније затворити за БиХ?

– Ми нећемо затворити врата за БиХ. Но, ако ваша земља није у стању испунити увјете који се  пред њу постављају, она не може бити дио ЕУ. Не можемо себи приуштити да имамо као чланицу земљу која толико трпи због политичких блокада и застоја, како је то случај данас са БиХ. Ако би се то десило, онда би ЕУ била блокирана. Дакле, нема ама баш никакве шансе да оваква БиХ буде чланица ЕУ!

ЕУ припрема нову, много активнију стратегију за БиХ. У питању је нови приступ Уније БиХ. Је ли то тачно?

– Бх. лидери су ти који морају наћи снаге да обнове дух заједничке сарадње и рјешавања проблема. То је оно што је битно!

Колико је реалан страх да се понови ситуација прије 18 година када ЕУ уопће није разумјела шта се на Балкану дешава нити је, у коначници, хтјела разумјети?

Очекујем дјела

Могу рећи да сам са бх. лидерима, укључујући и предсједника Силајџића, имао врло директан и отворен разговор. Био сам врло искрен и очекујем да ће разговор који сам видио са бх. лидерима довести до конкретних дјела.

– Долазим из земље која је имала слично искуство. Током „зимског рата“ моја домовина – Финска – није добила помоћ Запада и постала је жртвом агресије Совјетског савеза. То смо платили и великим бројем жртава и огромним разочарењем. Но, не можете стално бити огорчени и разочарани. Морате кренути напријед и почети сами градити властиту будућност. Тада ће вам ЕУ помоћи. Но, предувјет за то је одређени ниво консензуса када су ЕУ циљеви у питању и перспективе чланства у Унији, али и поштивање  демократских процедура и правила у самој БиХ.