Дневни аваз: Босна и Херцеговина на основу обавеза из Споразума о стабилизацији и придруживању (САА) с Европском унијом мора укинути забрану увоза возила старијих од седамдесет година из ЕУ, потврдио је у разговору за „Дневни аваз“ директор Дирекције за проширење ЕУ за западни Балкан Пјер Мирел (Пиерре Мyлер).

Статус кандидата

На наше питање када би БиХ могла добити статус кандидата, имајући у виду да је Европска комисија истакала да Србија тај статус може добити већ 2009., Мирел је одговорио: Када погледате процедуру која се мора провести да би земља добила тај статус, онда ће вам бити јасно колико су реална обећања каква читате у новинама.

Добро планирање

Он је поручио бх. властима да је то примјер на којем се види да БиХ мора много брже и уз боље планирање радити на испуњавању увјета Европске уније.Мирел истиче да обавезе које БиХ има из САА требају бити испуњене на вријеме, што значи да треба почети одмах  радити. Тих обавеза има веома много и то захтјева добро планирање. БиХ не би смјела чекати посљедњи момент за све и онда тражити шест мјесеци времена да нешто буде имплементирано.

IPA фондови

Говорећи о именовању координатора за IPA фондове, Мирел је рекао да „нема једног модела“ за то питање, али да „ЕУ тражи једну особу с пуним овлаштењима“.Када видим тачно одлуку Вијећа министара, рећи ћу вам да ли је ово што су урадили то што ми тражимо – нагласио је он.

Напримјер, успостављање агенције за државну помоћ. БиХ је мора имати 1. јула 2010. године. Али, да би имала, треба је одмах почети правити – каже Мирел. Он истиче да нема правила у томе колико и мора ли велики број овласти с ентитета бити пренесен на државни ниво у процесу европских интеграција.

Банкарски сектор

Неке институције могу остати на ентитетском нивоу, јер има неких федералних држава које имају нешто слично, а чланице су ЕУ, али институције попут, ево, агенције за државну помоћ морају бити на државном нивоу. Супервизија банкарског сектора такођер. То траже инвеститори – наводи Мирел.

Говорећи о питању измјена Устава БиХ, које захтјева ефикасније испуњавање увјета, Мирел наводи како је „најважније да постоји компромиса и конструктивности међу актерима у БиХ.