Dnevni avaz: Bosna i Hercegovina na osnovu obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s Evropskom unijom mora ukinuti zabranu uvoza vozila starijih od sedamdeset godina iz EU, potvrdio je u razgovoru za „Dnevni avaz“ direktor Direkcije za proširenje EU za zapadni Balkan Pjer Mirel (Pierre Myler).

Status kandidata

Na naše pitanje kada bi BiH mogla dobiti status kandidata, imajući u vidu da je Evropska komisija istakala da Srbija taj status može dobiti već 2009., Mirel je odgovorio: Kada pogledate proceduru koja se mora provesti da bi zemlja dobila taj status, onda će vam biti jasno koliko su realna obećanja kakva čitate u novinama.

Dobro planiranje
On je poručio bh. vlastima da je to primjer na kojem se vidi da BiH mora mnogo brže i uz bolje planiranje raditi na ispunjavanju uvjeta Evropske unije.
Mirel ističe da obaveze koje BiH ima iz SAA trebaju biti ispunjene na vrijeme, što znači da treba početi odmah  raditi. Tih obaveza ima veoma mnogo i to zahtjeva dobro planiranje. BiH ne bi smjela čekati posljednji moment za sve i onda tražiti šest mjeseci vremena da nešto bude implementirano.

IPA fondovi

Govoreći o imenovanju koordinatora za IPA fondove, Mirel je rekao da „nema jednog modela“ za to pitanje, ali da „EU traži jednu osobu s punim ovlaštenjima“. Kada vidim tačno odluku Vijeća ministara, reći ću vam da li je ovo što su uradili to što mi tražimo – naglasio je on.

Naprimjer, uspostavljanje agencije za državnu pomoć. BiH je mora imati 1. jula 2010. godine. Ali, da bi imala, treba je odmah početi praviti – kaže Mirel.
On ističe da nema pravila u tome koliko i mora li veliki broj ovlasti s entiteta biti prenesen na državni nivo u procesu evropskih integracija.

Bankarski sektor
Neke institucije mogu ostati na entitetskom nivou, jer ima nekih federalnih država koje imaju nešto slično, a članice su EU, ali institucije poput, evo, agencije za državnu pomoć moraju biti na državnom nivou. Supervizija bankarskog sektora također. To traže investitori – navodi Mirel.
Govoreći o pitanju izmjena Ustava BiH, koje zahtjeva efikasnije ispunjavanje uvjeta, Mirel navodi kako je „najvažnije da postoji kompromisa i konstruktivnosti među akterima u BiH.