Дневни аваз: Када на кућну адресу добијете пошту од непознатог пошиљаоца или фирми које вам нуди своје производе, ваши лични подаци највјеројатније су злоупотребљени.Ово је само један од примјера у области коју регулира државни Закон о заштити личних података. Лични подаци су све информације на основу којих се неко може идентифицират. То значи да је лични податак и број ципела, које новине читате и друго.

Читање оцјена

Ковачевић истиче да се морају направити промјене у свим областима, напримјер школству, јер је читање оцјена на заједничком родитељском састанку  један вид нарушавања приватности.

Сви они који обрађују личне податке називају се контролори, али то нису само јавни органи него и банке, библиотеке, видеотеке, приватна предузећа и други – појашњава Петар Ковачевић, директор Агенције за заштиту личних података, која је почела с радом у јуну.Ове податке, врло је важно, контролори могу прикупљати и користити само уз писмену сагласност грађана или на неком правном основу. Грађани имају право да буду информирани о разлогу прикупљања података, ко их обрађује, коме ће бити доступни, а у случају неправилности могу обуставити њихову обраду. Напримјер, банке због уговорних односа с клијентима имају право тражити њихове податке, али су исто тако, дужне да их штите и не употребљавају у друге сврхе.

Казна до 100.000 КМ

За кршење Закона о заштити личних податка изричу се прекршајне казне. Најстрожије казне, чак и до 100.000 КМ, изричу се за обраду посебне категорије података као што су расно, национално, етничко поријекло, држављанство, политичко и вјерско увјерење и друго, те пријенос личних података у иностранство – наводи Ковачевић.

До сада су управо банке исказале највише интересовања за заштиту личних података, јер вјеројатно због јаке конкуренције желе својим клијентима обезбиједити  то право – каже Ковачевић. Он додаје да у Агенцији тренутно не могу контролирати јесу ли и у којој мјери лични подаци заштићени, јер тек намјеравају формирати сектор за инспекцијски надзор и приговоре. Планирају проводити и контроле, а почет ће од органа јавне управе.