Dnevni avaz: Kada na kućnu adresu dobijete poštu od nepoznatog pošiljaoca ili firmi koje vam nudi svoje proizvode, vaši lični podaci najvjerojatnije su zloupotrebljeni.

Ovo je samo jedan od primjera u oblasti koju regulira državni Zakon o zaštiti ličnih podataka.

Lični podaci su sve informacije na osnovu kojih se neko može identificirat. To znači da je lični podatak i broj cipela, koje novine čitate i drugo.

Čitanje ocjena

Kovačević ističe da se moraju napraviti promjene u svim oblastima, naprimjer školstvu, jer je čitanje ocjena na zajedničkom roditeljskom sastanku  jedan vid narušavanja privatnosti.

Svi oni koji obrađuju lične podatke nazivaju se kontrolori, ali to nisu samo javni organi nego i banke, biblioteke, videoteke, privatna preduzeća i drugi – pojašnjava Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka, koja je počela s radom u junu.

Ove podatke, vrlo je važno, kontrolori mogu prikupljati i koristiti samo uz pismenu saglasnost građana ili na nekom pravnom osnovu. Građani imaju pravo da budu informirani o razlogu prikupljanja podataka, ko ih obrađuje, kome će biti dostupni, a u slučaju nepravilnosti mogu obustaviti njihovu obradu. Naprimjer, banke zbog ugovornih odnosa s klijentima imaju pravo tražiti njihove podatke, ali su isto tako, dužne da ih štite i ne upotrebljavaju u druge svrhe.

Kazna do 100.000 KM

Za kršenje Zakona o zaštiti ličnih podatka izriču se prekršajne kazne. Najstrožije kazne, čak i do 100.000 KM, izriču se za obradu posebne kategorije podataka kao što su rasno, nacionalno, etničko porijeklo, državljanstvo, političko i vjersko uvjerenje i drugo, te prijenos ličnih podataka u inostranstvo – navodi Kovačević.

Do sada su upravo banke iskazale najviše interesovanja za zaštitu ličnih podataka, jer vjerojatno zbog jake konkurencije žele svojim klijentima obezbijediti  to pravo – kaže Kovačević. On dodaje da u Agenciji trenutno ne mogu kontrolirati jesu li i u kojoj mjeri lični podaci zaštićeni, jer tek namjeravaju formirati sektor za inspekcijski nadzor i prigovore. Planiraju provoditi i kontrole, a počet će od organa javne uprave.