Независне новине: БАЊАЛУКА – Главна служба за ревизију јавног сектора РС дала је мишљење са резервом на пословање Владе РС у прошлој години, а већина примједби тиче се опремања нове зграде Владе, изјавио је Бошко Чеко, главни ревизор РС.

Он је истакао да су ревизори дали само једно негативно мишљење на пословање буџетских корисника, и то у случају Службе предсједника РС, 13 извјештаја је позитивно, а 11 је добило мишљење са резервом.

Што се тиче зграде Владе, Чеко је нагласио да је у ревизији утврђено да је у опремање зграде уложено 28 милиона марака, али да, и поред налога Владе, ни до данас није преведен попис те имовине. Он је рекао да је зграда опремљена уз кориштење члана 5. Закона о јавним набавкама, који омогућава набавке без тендера.

Чеко је сугерисао да Агенција за набавке БиХ убудуће мора давати много прецизнија упутства за кориштење овог члана закона, који је, по његовом мишљењу, недоречен и даје простор да га свако тумачи како хоће.

"Ми се нисмо изјашњавали да ли је овдје било кршења закона, јер ми нисмо правници нити мјеродавни да се бавимо тиме. Ми не можемо давати такве оцјене, јер постоје мјеродавни који то могу рећи", констатовао је Чеко.

Ревизори су примједбе ставили и на набавке аутомобила у вриједност од 4,5 милиона КМ, као и случај вансудског поравнавања с предузећем "Змијањепласт". Такођер, констатовани су увећани трошкови репрезентације и закупа простора.

Према Чекиним ријечима, консолидовани извјештај о пословању Владе и њених ресора упућен је Одбору за ревизију Народне скупштине, док је извјештај о пословању Службе предсједника, због уочених неправилности, прослијеђен Тужилаштву и МУП-у Републике Српске.