Nezavisne novine: BANJALUKA – Glavna služba za reviziju javnog sektora RS dala je mišljenje sa rezervom na poslovanje Vlade RS u prošloj godini, a većina primjedbi tiče se opremanja nove zgrade Vlade, izjavio je Boško Čeko, glavni revizor RS.

On je istakao da su revizori dali samo jedno negativno mišljenje na poslovanje budžetskih korisnika, i to u slučaju Službe predsjednika RS, 13 izvještaja je pozitivno, a 11 je dobilo mišljenje sa rezervom.

Što se tiče zgrade Vlade, Čeko je naglasio da je u reviziji utvrđeno da je u opremanje zgrade uloženo 28 miliona maraka, ali da, i pored naloga Vlade, ni do danas nije preveden popis te imovine. On je rekao da je zgrada opremljena uz korištenje člana 5. Zakona o javnim nabavkama, koji omogućava nabavke bez tendera.

Čeko je sugerisao da Agencija za nabavke BiH ubuduće mora davati mnogo preciznija uputstva za korištenje ovog člana zakona, koji je, po njegovom mišljenju, nedorečen i daje prostor da ga svako tumači kako hoće.

"Mi se nismo izjašnjavali da li je ovdje bilo kršenja zakona, jer mi nismo pravnici niti mjerodavni da se bavimo time. Mi ne možemo davati takve ocjene, jer postoje mjerodavni koji to mogu reći", konstatovao je Čeko.

Revizori su primjedbe stavili i na nabavke automobila u vrijednost od 4,5 miliona KM, kao i slučaj vansudskog poravnavanja s preduzećem "Zmijanjeplast". Također, konstatovani su uvećani troškovi reprezentacije i zakupa prostora. 

Prema Čekinim riječima, konsolidovani izvještaj o poslovanju Vlade i njenih resora upućen je Odboru za reviziju Narodne skupštine, dok je izvještaj o poslovanju Službe predsjednika, zbog uočenih nepravilnosti, proslijeđen Tužilaštvu i  MUP-u  Republike Srpske.