Господин Фердинанд Коп, вршилац дужности Шефа одјељења Операција Делегације Европске комисије у Босни и Херцеговини, је присуствовао церемонији на којој су директор Дирекције за европске интеграције БиХ, господин Осман Топчагић и директор Агенције за државну службу БиХ, господин Јакоб Финци потписали уговор са пет државних службеника, који ће похађати постдипломске студије на Универзитету “West of England” у Бристолу у академској 2008./2009. години – објављено је на web сајту Делегације Европске комисије у БиХ. 

Европска комисија је осигурала 80 000 еура за ових пет студената и њихове постдипломске студије. Ово је пети пут да је постигнут овакав споразум са институцијама БиХ с циљем да се ојача државна служба у Босни и Херцеговини.

Наглашавајући важност оваквог пројекта, господин Коп је подсјетио да ће Босна и Херцеговина са статусом земље потенцијалног кандидата у процесу имплементације Споразума о стабилизацији и придруживању требати квалификоване стручњаке, који ће даље радити на процесу њене интеграције. "ЕУ је финансирала многе пројекте за унапријеђење капацитета свих јавних институција, али ове стипендије су свакако највидљивији облик подршке у овом дуготрајном процесу.", закључио је господин Коп.


Господин Финци се обратио студентима постдипломског студија, рекавши: "Велики је задатак пред вама, али ви сте они који нам дају наду и вјеру да Босна и Херцеговина има младе и просперитетне људе који су спремни учити и радити, и спремни помоћи Босни и Херцеговини да постане чланица Европске уније и НАТО-а."

Говорећи о предностима оваквог пројекта, господин Топчагић је поменуо да је поред усвајања знање из посебних области такође важно за студенте из БиХ да проведу годину у иностранству, упознају младе људе из цијелог свијета и изграде вриједну мрежу контаката. "Желим вам изврсну годину након које ћете се вратити на ваше послове обогаћени знањем и великим искуством, које ће помоћи свима нама да помогнемо БиХ у процесу европских интеграција.", закључио је господин Топчагић.

 

О стипендијама

 

Заинтересовани државни службеници су се могли одлучити за специјализацију у областима европског права, европских интеграција или реформе јавне управе а у циљу образовања већег броја стручњака за европске интеграције који ће радити на задатку придруживања БиХ Европској унији.

 У складу са данас потписаним уговорима, државни службеници-студенти се обавезују да проведу најмање три године у државној служби након завршетка постдипломских студија. 

Студенти који су данас потписали уговоре су: Дејан Буха и Енида Шехерац – Канцеларија координатора реформе јавне управе, Жељка Јурић – Управа за индиректно опорезивање БиХ , Едина Авдић – Дирекција за имплементацију ЦИПС пројекта и Аднан Рахимић – Министарство образовања и науке Кантона Сарајево.