Gospodin Ferdinand Kopp, vršitelj dužnosti Šefa odjela Operacija Delegacije Europske komisije u Bosni i Hercegovini prisustvovao  je ceremoniji na kojoj su direktor Direkcije za europske integracije BiH, gospodin Osman Topčagić i direktor Agencije za državnu službu BiH, gospodin Jakob Finci potpisali ugovor sa pet državnih službenika, koji će pohađati postdiplomske studije na Sveučilištu “West of England” u Bristolu u akademskoj 2008./2009. godini – objavljeno je na web sajtu Delegacije Europske komisije u BiH. 

Europska komisija je osigurala 80 000 eura za ovih pet studenata i njihove postdiplomske studije. Ovo je peti put da je postignut ovakav sporazum sa ustanovama BiH s ciljem da se ojača državna služba u Bosni i Hercegovini.

Naglašavajući važnost ovakvog projekta, gospodin Kopp je podsjetio da će Bosna i Hercegovina sa statusom zemlje potencijalne kandidatkinje u procesu provedbe Sporazuma o stabilizaciji i priključenju trebati kvalificirane stručnjake, koji će dalje raditi na procesu njene integracije. "EU je financirala mnoge projekte za unaprjeđenje kapaciteta svih javnih ustanova, ali ove stipendije su svakako najvidljiviji oblik potpore u ovom dugotrajnom procesu.", zaključio je gospodin Kopp.


Gospodin Finci se obratio studentima postdiplomskog studija, rekavši: „Veliki je zadatak pred vama, ali vi ste oni koji nam daju nadu i vjeru da Bosna i Hercegovina ima mlade i prosperitetne ljude koji su spremni učiti i raditi i spremni pomoći Bosni i Hercegovini da postane članica Europske unije i NATO-a.“

Govoreći o prednostima ovakvog projekta, gospodin Topčagić je spomenuo da je osim usvajanja znanja iz posebnih oblasti također važno za studente iz BiH da provedu godinu u inozemstvu, upoznaju mlade ljude iz cijelog svijeta i izgrade vrijednu mrežu kontakata. "Želim vam izvrsnu godinu nakon koje ćete se vratiti na vaše poslove obogaćeni znanjem i velikim iskustvom, koje će pomoći svima nama da pomognemo BiH u procesu europskih integracija.", zaključio je gospodin Topčagić.


O stipendijama

Zainteresirani državni službenici su se mogli odlučiti za specijalizaciju u oblastima europskog prava, europskih integracija ili reforme javne uprave, s ciljem obrazovanja većeg broja stručnjaka za europske integracije koji će raditi na zadatku priključenja BiH Europskoj uniji.

 Sukladno sa danas potpisanim ugovorima, državni službenici-studenti se obvezuju da provedu najmanje tri godine u državnoj službi nakon završetka postdiplomskih studija.

Studenti koji su danas potpisali ugovore su: Enida Šeherac i Dejan Buha – Ured koordinatora reforme javne uprave, Željka Jurić – Uprava za neizravno oporezivanje BiH, Edina Avdić – Direkcija za implementaciju CIPS projekta i Adnan Rahimić – Ministarstvo obrazovanja i znanosti Kantona Sarajevo.