Вечерњи лист: САРАЈЕВО – Гдје је нестао новац за пројект "Владе без папира", који је по налогу Владе ФБиХ прије двије године направио федерални завод за програмирање развоја, питање је које су у свом извјешћу поставили ревизори из федералног Уреда за ревизију, на којем још и данас нема никаква одговора. Замишљен као пројект осувремењивања рада јавне управе, која би примјеном информацијских и комуникацијских технологија била у бољем контакту с јавношћу, градња "електроничке владе" (Е-говернмента), у који су се требале укључити све федералне институције, пун је правних празнина и незаконитости које би требала открити истрага.

Влада без папира

И док федерални министри на челу с премијером Неџадом Бранковићем на сједницама гледају у своја рачунала, Уред за ревизију ФБиХ у свом најновијем извјештају поставља питања тко је и када узео прву траншу од 250.000 КМ намијењених за набаву опреме и проведбу пројекта. 

Ревизори напомињу да је реализација пројекта изградње Е говернмента (за 2007.) потписана у облику проведбеног уговора (Мицрософт Премиер Суппорт Сервицес Десцриптион), на њихово тражење одговорне особе Стручне службе Владе ФБиХ нису презентирале текст Уговора о стратешком партнерству између Владе ФБиХ и Мицрософта БиХ.

Партнерство и уговор

На тражење ревизорског тима, везано уз реализацију изградње Е говернмента, није представљен ни план укупно потребних новчаних средстава ни динамика њихова трошења у предвиђеном четверогодишњем мандату. Из представништва Мицрософта БиХ, који се ограђују од свих могућих незаконитости, стигао је одговор "да су они и Влада ФБиХ 8. просинца 2006. потписали Уговор о стратешком партнерству који дефинира сурадњу". Споменуто партнерство, поручују из Мицрософтова уреда за БиХ, "садржава уговоре о праву кориштења најновијих Мицрософтових софтверских производа и техничкој потпори Мицрософта, чији су детаљи дефинирани у уговору".