Независне новине: САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА – Недавна инвазија косовских хакера на интернетске странице бројних институција у земљи и региону, међу њима и службену страницу бх. Парламента, пробудила је страхове да би не само странице, већ и подаци грађана, лако могли бити изложени неовлаштеној употреби вјештих компјутераша. Упркос томе то у готово свим институцијама увјеравају у то да су њихови системи добро заштићени, док рачунарски стручњаци, упућени у њихове системе заштите, тврде да је стање у готово свим институција, од ентитетских до државних, јако лоша. Упућени стручњак, који није желио да се именује, тврди да готово све инстутуције не само да немају адекватну заштиту од хакерских напада, већ и да пате од бројних слабости и пропуста у компјутерском систему. Као примјер наводи систем ЦИПС-а, једног од безбједносно најосјетљивијих институција, који издаје личне исправе грађана, али и бројне друге институције. Тврди да је овај систем, у који су уложени милиони, толико осјетљив да не функционише ако, рецимо, напољу пада снијег.

"Њихова срећа, али и осталих институција, које су све одреда слабо и готово никако заштићене, је у томе што код нас нема људи који имају времена и пара да се баве хакерским упадима", прича овај стручњак.У институцијама, које су се недавно нашле на мети хакера, тврде, међутим, да су њихови подаци на сигурном и да су напади на сајтове много лакши него евенетуални улазак у базе података.У парламенту и Савјету министара БиХ и Влади ФБиХ тврде да до сада нису забиљежили ниједан неовлашетни упад у интерне системе. Интернет странице ових државних инсититуција, за разлику од информационих система, много су осјетљивије на хакерске упаде. Посљедњи се догодио минуле седмице када су хакери с Косова срушили веб страницу Парламента БиХ на којој су остављали своје поруке.

"Наша веб страница налази се на серверу провајдера и није повезана с информационим системом Парламента који је веома добро заштићен и од вируса али и од неовлашетних упада. Скоро је немогуће да било ко неовлаштен приступи нашем систему. Интернет страница подложнија је упадима јер се с времена на вријеме појављују тзв. рупе које хакери искористе за улазак на страницу", казао је Златко Вукмировић, шеф сектора за односе с јавношћу Парламента БиХ. Према његовим ријечима, сви подаци у информационом систему имају копије које се чувају на екстерним локацијама. У случају упада у информациони систем и брисања података они се могу вратити веома брзо.

"Управо проводимо пројекат е-владе кроз који смо осигурали потпуно хардверску и софтверску заштиту информационог система Вијећа министара и свих министарстава. Досад су Вијеће министара и министарства имала засебне системе али кроз овај пројекат ми их увезујемо у јединствени информациони систем. Саставни дио пројекта је максимална заштита система од неовлаштених упада", казао је Бранислав Зимоњић, вођа ИТ тима за е-владу БиХ. Борис Каталинић, стручни сарадник у ИТ сектору федералне владе, истиче да је управо веб страница најрањивија, јер је њима, каже, много лакше приступити него упасти у информациони систем.

"Користимо најмодернију заштиту за вањске упаде док истовремено имамо тзв. цертификате уз које је једино могуће ући у систем и мијењати било какав садржај. На тај начин смо осигурали да нам се не дешавају неовлаштени упади у систем од стране особа које свакако имају право на његово кориштење", казао је Каталинић.