Nezavisne novine: SARAJEVO, BANJALUKA – Nedavna invazija kosovskih hakera na internetske stranice brojnih institucija u zemlji i regionu, među njima i službenu stranicu bh. Parlamenta, probudila je strahove da bi ne samo stranice, već i podaci građana, lako mogli biti izloženi neovlaštenoj upotrebi vještih kompjuteraša.

Uprkos tome to u gotovo svim institucijama uvjeravaju u to da su njihovi sistemi dobro zaštićeni, dok računarski stručnjaci, upućeni u njihove sisteme zaštite, tvrde da je stanje u gotovo svim institucija, od entitetskih do državnih, jako loša. Upućeni stručnjak, koji nije želio da se imenuje, tvrdi da gotovo sve instutucije ne samo da nemaju adekvatnu zaštitu od hakerskih napada, već i da pate od brojnih slabosti i propusta u kompjuterskom sistemu. Kao primjer navodi sistem CIPS-a, jednog od bezbjednosno najosjetljivijih institucija, koji izdaje lične isprave građana, ali i brojne druge institucije. Tvrdi da je ovaj sistem, u koji su uloženi milioni, toliko osjetljiv da ne funkcioniše ako, recimo, napolju pada snijeg.

"Njihova sreća, ali i ostalih institucija, koje su sve odreda slabo i gotovo nikako zaštićene, je u tome što kod nas nema ljudi koji imaju vremena i para da se bave hakerskim upadima", priča ovaj stručnjak.

U institucijama, koje su se nedavno našle na meti hakera, tvrde, međutim, da su njihovi podaci na sigurnom i da su napadi na sajtove mnogo lakši nego evenetualni ulazak u baze podataka.

U parlamentu i Savjetu ministara BiH i Vladi FBiH tvrde da do sada nisu zabilježili nijedan neovlašetni upad u interne sisteme. Internet stranice ovih državnih insititucija, za razliku od informacionih sistema, mnogo su osjetljivije na hakerske upade. Posljednji se dogodio minule sedmice kada su hakeri s Kosova srušili veb stranicu Parlamenta BiH na kojoj su ostavljali svoje poruke.

"Naša veb stranica nalazi se na serveru provajdera i nije povezana s informacionim sistemom Parlamenta koji je veoma dobro zaštićen i od virusa ali i od neovlašetnih upada. Skoro je nemoguće da bilo ko neovlašten pristupi našem sistemu. Internet stranica podložnija je upadima jer se s vremena na vrijeme pojavljuju tzv. rupe koje hakeri iskoriste za ulazak na stranicu", kazao je Zlatko Vukmirović, šef sektora za odnose s javnošću Parlamenta BiH.

Prema njegovim riječima, svi podaci u informacionom sistemu imaju kopije koje se čuvaju na eksternim lokacijama. U slučaju upada u informacioni sistem i brisanja podataka oni se mogu vratiti veoma brzo.

"Upravo provodimo projekat e-vlade kroz koji smo osigurali potpuno hardversku i softversku zaštitu informacionog sistema Vijeća ministara i svih ministarstava. Dosad su Vijeće ministara i ministarstva imala zasebne sisteme ali kroz ovaj projekat mi ih uvezujemo u jedinstveni informacioni sistem. Sastavni dio projekta je maksimalna zaštita sistema od neovlaštenih upada", kazao je Branislav Zimonjić, vođa IT tima za e-vladu BiH.

Boris Katalinić, stručni saradnik u IT sektoru federalne vlade, ističe da je upravo veb stranica najranjivija, jer je njima, kaže, mnogo lakše pristupiti nego upasti u informacioni sistem.

"Koristimo najmoderniju zaštitu za vanjske upade dok istovremeno imamo tzv. certifikate uz koje je jedino moguće ući u sistem i mijenjati bilo kakav sadržaj. Na taj način smo osigurali da nam se ne dešavaju neovlašteni upadi u sistem od strane osoba koje svakako imaju pravo na njegovo korištenje", kazao je Katalinić.