Независне новине: САРАЈЕВО – Дирекција за имплементацију ЦИПС пројекта поново је расписала конкурс за набавку регистарских таблица, стикера и осталог материјала за замјену саобраћајних дозвола, потврђено је јуче у Дирекцији.Синиша Мацан, директор ове дирекције, казао је да ово неће одгодити процес замјене саобраћајних дозвола чији је почетак планиран крајем године.

"На претходном конкурсу није било довољно квалификованих понуда, па је комисија која је радила на томе уз консултације са Агенцијом за јавне набавке БиХ одлучила о поновном расписивању конкурса. Власници возила неће морати одмах мијењати саобраћајне дозволе, него када им буде истицала регистрација, тако да нема разлога да се цијели процес одгађа због конкурса", рекао је Мацан. Уколико овај конкурс, за разлику од претходног расписаног прије неколико мјесеци, буде успјешан и ако буду изабрани најповољнији понуђачи, Мацан не очекује кашњења. Конкурс који је 2006. године расписало Министарство цивилних послова БиХ поништила је прво Канцеларија за жалбе, а касније су поднесене и тужбе Суду БиХ. Мацан не зна како је ријешен овај спор, јер Дирекција ЦИПС није тада ни водила конкурсну процедуру.

"Сада имамо централни систем регистрације возила, а и Закон о безбједности саобраћаја БиХ. Предстоји да надлежне институције почну да издају документе које прописује овај закон. Када се замијени саобраћајана дозвола, власник возила имаће потврду о власништву, потврду о регистрацији и стикер о обављеном техничком прегледу, који ће бити на видном мјесту аутомобила", каже Мацан. Он истиче да власници возила и не морају одмах да замијене нове регистарске таблице, те да све док је возило у њиховом власништву могу да возе с постојећим таблицама.

"Као и до сада, власник возила добијаће нове таблице код продаје возила или када купује ново возило. Ако неко не жели да мијења старе таблице, може их задржати док је власник тог возила", објаснио је Мацан.

Лакша и куповина возила на лизинг

Мацан каже да ће нови документи о власништву возила олакшати и купопродају аутомобила на лизинг.

"Садашње саобраћајне дозволе нису јасно прецизирале разлику између власника и оног ко вози аутомобил. То је код продаје на лизинг често био проблем. Новим системом возачи ће добити потврду о власништву која у неким случајевима може бити код лизинг компаније или банке, и то остаје тако све док је неко власник возила. Потврда о регистрацији понавља се годишње, са истеком регистрације", казао је Мацан.